Amazon starter tavle-krig med Apple

Med Amazons beslutning om at åbne en App Store bliver Kindle pludselig omdannet til en slags tavle-computer. Et angreb på Apple?

Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amazon har netop lanceret en international udgave af sin Kindle DX med 9,7 tommers skærm. Indtil nu har Amazon kun solgt den lille Kindle med 6-tommers skærm uden for USA. Men det er ikke den største nyhed fra Amazon. Som ComON kunne fortælle i går, har Amazon netop meddelt at der kommer en App Store og en pakke til udviklere, der ønsker at skrive deres egne applikationer til Kindle. Dermed bliver Kindle pludselig forvandlet fra at være et boglæse-apparat til en multifunktionel tavle-PC.

Tidspunktet er måske ikke helt tilfældigt. Apple har varslet at der kommer en stor produktnyhed den 27. januar. Der spekuleres på, at det kan være en tavle computer. En flad enhed, der kan bruges til at læse aviser og til spil. Og dermed jo også en konkurrent til Kindle.

Så nu har Amazon måske affyret det første skud i en kommende tablet-krig med Apple. Det er interessant, at Amazon har valgt en 70/30 model, hvor udvikleren får 70 pct. af indtægterne fra salget af sin software gennem Kindle Store. Det er samme andel som i iTunes App Store - og næppe en tilfældighed. I øjeblikket tager Amazon en langt større andel af prisen på de e-bøger, der sælges til Kindle.

Men selvom der nu kommer en App Store til Kindle, kan det aldrig blive en fuldt funktionel computer. Skærmen kan ikke vise farver og den er ikke særlig egnet til animeret indhold, og den har en svag processor og begrænset arbejdshukommelse. Selvom Electronic Arts nu udvikler spil til Kindle, bliver der nok snarere tale om skak end actionspil.

Det kunne til gengæld være forskellige læseprogrammer, interaktive bøger eller rejseguider. Der er en række begrænsninger på, hvad programmerne kan gøre - et gratis program som skal med i Kindle Store må maksimalt overføre 100 KB om måneden over den mobile 3G-forbindelse, og derefter skal der betales 0,15 dollar per MB. Så det kan hurtigt blive dyrt, hvis man f.eks. vil afvikle sin e-mail over Kindle.

Den anden mulighed for at overføre data er at forbinde Kindle med sin pc over et USB-kabel - men det begrænser selvfølgelig mobiliteten.

Amazon og Apple har forskellige interesser - hos Apple er man interesseret i at sælge hardware, og iTunes App Store skal primært bruges til at gøre iPhone og iPod Touch mere interessante. Amazon sælger bøger, og Kindle skal binde kunderne til at shoppe e-bøger hos Amazon. Derfor kan du også få en Kindle-læser til pc og iPhone.

Den største risiko for Amazon er, at Apple lancerer en revolutionerende tavlecomputer, som får Kindle til at ligne en museumsgenstand. En flad computer, der både kan bruges til at læse e-bøger og til at afvikle almindelige programmer. Amazon vil næppe græde længe over tabet af Kindle, men det vil gøre ondt, hvis Amazons eget e-bogsformat forsvinder og bliver erstattet af et åbent format. Kindle-brugerne er tvunget til at handle e-bøger hos Amazon - men brugerne af den kommende Apple-tavle kan shoppe e-bøger frit, hvis den understøtter et åbent format.

Og derfor forsøger Amazon nu at gøre Kindle mere interessant med sin Kindle Store - men spørgsmålet er, om det er nok til at møde udfordringen fra Apple.