Amazon på vej med elektronisk avislæser

Længe inden vi har set noget til e-bogslæserne i Danmark, ser det nu ud til at Amazon.com lancerer tredje udgave af deres Kindle meget snart. Det kan måske betyde bedre tider for aviserne.

Foto: Mario Tama
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun de færreste danskere, der har set en - og endnu færre, der har prøvet en. Men på den anden side af atlanten, er der stor hurlumhej omkring de såkaldte e-bogslæsere, hvor virksomheder som Sony og internetboghandleren Amazon.com har ført de første sværdslag.

Nu ser Amazon ud til at åbne en helt ny front i kampen - og det er en front, der kan være godt nyt til de trængte aviser og magasiner i USA - og på længere sigt også i resten af verden. Amazon vil nemlig ifølge New York Times allerede i denne uge introducere en e-bogslæser, der er særligt velegnet til magasiner og aviser.

E-boglæsere er ellers ikke et nyt fænomen, og der har været adskillige forsøg på at producere en, der havde tilstrækkelig teknisk niveau og folkelig appel til at få bogkøberne i flæng til at kassere deres gamle bogsamlinger. Det blev der ændret på, da Amazon pludselig lancerede deres Kindle - efterfulgt af den opdaterede Kindle 2, som Sony straks gik i kødet på, med deres Sony Reader.

Begge e-bogslæsere brugere den særlige e-ink-teknologi, der får skrift til at stå skarpere på skærmen end gennemsnitligt papir. Men en ting er det tekniske niveau - noget andet er indholdet, hvor Amazon satser hårdt på at udvide deres eget e-bogunivers, mens Sony har indgået et samarbejde med Google om adgang til alle de bøger, Google scanner ind og lægger ud til fri afbenyttelse.

Få avisen via mobilnettet
Amazons Kindle 2 er dog udstyret med en særlig smart funktion, der gør, at den kan modtage indhold via mobilnettet i USA - og den funktion vandt straks genklang hos flere amerikanske aviser, der begyndte at producere deres udgivelser til netop Kindle og sende dem via mobilnettet hver morgen.

Den nye Kindle, der måske kommer til at hedde Kindle 3, skulle angiveligt have en langt større skærm og mangle de mange knapper, der fik Kindle 2 til at se lidt spøjs ud. Selv om den nye Kindle ifølge rygterne skulle være større, er den stadig flad som en pandekage - og dermed i et noget mere handy format, end en kæmpestor søndagsavis.

Endnu har Amazon ikke selv meldt noget ud, men rygterne, som New York Times har sat gang i, underbygges af, at New York Times skriver, at avisen selv er involveret i udviklingen af e-boglæseren.

Avisbranchen i USA er særlig hårdt ramt af finanskrisen, og flere aviser har allerede åndet ud - men tendensen fortsætter, og aviserne er nødt til at finde nye og mere omkostningseffektive måder at udkomme på. Tager avislæserne e-bogslæseren til sig, er branchen nået et stort skridt af vejen, fordi tryk, papir og distribution er nogle af de dyreste ting i avisproduktionen.

Mange på vej - måske Apple
Flere andre elektronikvirksomheder har også varslet, at de er på vej med e-boglæsere, men en af dem, der ikke har varslet noget, er samtidig den mest omtalte. iPhone-producenten Apple rygtes nemlig være på vej med en tablet-PC, der skulle være en slags forstørre iPhone, bare uden telefon.

Denne tablet skulle være særligt tilpasset medie-forbrug af enhver art, og dermed også i konkurrence med Kindle 2, Sony Reader og hvad der nu i øvrigt produceres af enheder af øvrige elektronikvirksomheder. Amazon har allerede frigivet en Kindle-applikation til iPhonen, så iPhone-ejere kan købe og læse e-bøger fra Amazon på deres telefoner.

Fra forbrugernes side, er der flere fordele ved løsningen. En ting er, at maskinen kan rumme utallige bøger, aviser, blogs og net-indhold. En helt anden er, at det ofte er langt billigere på denne måde.

Allerede nu koster e-bøger en brøkdel af hvad en almindelig bog koster - og det samme gælder avisabonnementer og magasiner. Derudover bruger de nuværende e-boglæsere så lidt strøm, at de kun skal lades op få gange på en måned.