»Amazon One« sat ind i juletravlheden

Internetgiganten hyrer kæmpe fragtfly til at klare leveringen af op mod 220 millioner pakker.

Nej, dette er ikke det nye »Amazon One«-fragtfly men derimod en af de droner, som internetgiganten siden 2013 har testet udbringning af pakker med. 14. december i år blev de første pakker leveret med de flyvende tingester. Det skete ifølge topchef Jeff Bezos i Cambridge i England. Arkivfoto: Amazon/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Et kæmpe fragtfly bliver under navnet »Amazon One« sat ind for at sikre, at internetgigantens væld af pakker når frem i tide under juletræet.

Amazon skal alene i USA levere omkring 220 millioner pakker og har derfor lejet det store fragtfly, som er blevet malet i blå og gyldne farver lige som Amazons logo og har fået påført »N1997A« på haleroret - en henvisning til det år, som Amazons topchef, Jeff Bezos, stiftede selskabet, skriver den britiske finansavis Financial Times. »Amazon One« er et ordspil på den amerikanske præsidents eget fly, »Airforce One«.

40 fragtfly er lejet

I alt har Amazon nu lejet 40 fragtfly, hvoraf de 15 er i drift, som tegn på, at internetgiganten ønsker kontrol over hele distributionsnettet, når alle de indkøbte varer fra netbutikken skal ud. Amazon er i dag et imperium, og den netbutik, der begyndte som en boghandel, er i dag et stormagasin af fysiske og digitale varer. Jeff Bezos selv købte i 2013 det anerkendte, amerikanske dagblad Washington Post, og Amazon står også bag den velkendte filmdatabase IMDB.com samt lydbogstjenesten Audible.com.

Financial Times' beregninger viser, at Amazon de seneste seks måneder har mere end fordoblet sin flyveaktivitet. De fleste flyvninger sker for at fragte varer fra ét Amazon-lager til et andet. Amazon brugte i fjerde kvartal 2015 i alt 4,2 milliarder dollars - 29,8 milliarder kroner - på fragt af varer, og årets julehandel ventes at slå denne rekord.

Amazon forventer selv at skulle sende flere end syv millioner pakker af sted hver dag op til jul. De 220 millioner forventede pakker over 30 dage frem til juleaften er 27 procent flere end i 2015, siger Satish Jindel, der er direktør for ShipMatrix, et konsulentfirma med speciale i distribution.

Imperiet udbygges

I forvejen har Amazon gennem flere år opbygget en flåde af varetransportvogne for at sikre hurtig udbringning, og alle, der melder sig som Amazon Prime-kunder, får gratis fragt på de varer, som de bestiller - samt adgang til digitale tjenester på nettet i form af film og TV-serier samt senest også musik samt e-bøger til Amazons egen e-bogslæserserie Kindle.

Amazon, der har hjemby i Seattle i det nordvestligste USA ligesom f.eks. softwaregiganten Microsoft, omsatte i tredje kvartal for 32,71 milliarder dollars, heraf de 18,87 milliarder i USA. Overskuddet for juli-september endte på 575 millioner dollars.