Amazon-milliardær afslører store rumplaner

Stifteren af internetgiganten Amazon har for første gang haft medier på besøg i sit nye rumfartsselskab Blue Origin. Går alt vel, vil han inden for en overskuelig fremtid fragte turister i rumfartøj, lyder det.

Blue Origin medarbejdere klargør New Shepard rumfartøjet i Kent, Washington. 8/3 - 2016. REUTERS/Blue Origin/Handout via Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Som en hel del andre rigmænd har Jeff Bezos kastet sin kærlighed på rumfart med sit firma Blue Origin.

Det har dog været begrænset, hvor meget omverdenens øjne har kunne følge med i fremskridtene hos firmaet.

For imens Tesla-topchef Elon Musks rumfirma SpaceX har solet sig i opmærksomhed og gaflet flere kontrakter hos NASA, synes Amazon-milliardæren Jeff Bezos at være mere hemmelighedsfuld om planerne for Blue Origin.

Men nu har en halv snes journalister været på besøg hos rumfabrikanten, der hører hjemme i den amerikanske by Kent i staten Washington. Ifølge New York Times bød rundvisningen på en del snak om Bezos passion for rumfart og vejen.

Der var dog også store nyheder fra firmaet, der kører under det latinske motto »gradatim ferociter« på dansk noget i stil med »trin for trin voldsomt«.

Det næste trin for virksomheden bliver nemlig, at betalende turister - seks per tur - kan komme op i det genbrugelige rumfartøj New Shepard og opleve vægtløshed på kortere ture. Hvis alt går vel kan det allerede ske i 2018, skulle Jeff Bezos have berettet ifølge New York Times.

New Shepard blev allerede tilbage i november skud 100 kilometer væk fra Jorden for derefter at lande sikkert på benene igen.

Jeff Bezos, der er blandt verdens 20. rigeste mennesker, fortæller, at raketter og rumfart har fascineret ham siden femårsalderen. Han havde dog aldrig forestillet sig at eje et rumfartsselskab.

»Jeg vandt en lottokupon ved navn Amazon.com,« siger han ifølge New York Times med henvisning til sit firma Amazon, der har indbragt Bezos milliarder af kroner.

Udover Elon Musk og Jeff Bezos har også den britiske IT-milliardær Richard Branson forsøgt sig med rumfart med selskabet Virgin Galatic. Med i Richard Bransons projekt er en anden IT-milliardær, medstifteren af Microsoft Paul Allen.

Indtil videre har SpaceX med Elon Musk i spidsen dog udmærket sig ved at hente flest kontrakter. I 2014 vandt SpaceX og den amerikanske flyfabrik Boeing således den første kontrakt med den amerikansk rumorganisation NASA om at stå for bemandede flyvninger op til den internationale rumstation, ISS.