Amazon først med e-aviser i Danmark

Internetboghandleren Amazon sender nu den avis-tilpassede e-boglæser, Kindle DX, på markedet i Danmark. Det kan varsle nye tider for de danske mediehuse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan meget vel være godt nyt for de danske avishuse, at verdens største internetboghandel - Amazon.com - fra i dag begynder at sælge den særlige avis-udgave af sin elektroniske boglæser Kindle.

Avisudgaven, der hedder Kindle DX, er en større udgave af lillebroderen, Kindle 2 - blot med en større skærm, der gør det lettere for aviser og magasiner at udkomme på e-boglæseren.

Endnu ingen danske aviser

Hidtil har Kindle DX kun været tilgængelig i enkelte lande uden for Danmark - men i USA har muligheden for at udkomme elektronisk via mobilnetten været så tiltalende for den amerikanske avisbranche, at adskillige velrennomerede udgivelser allerede har taget Kindle DX til sig. Flere europæiske aviser er dog også hoppet med - dog endnu ingen danske.

Kindle DX minder umiddebart mest af alt om en meget flad computer med en ufatteligt skarp skærm. Med den særlige skærmteknologi E-Ink kan man på en e-læser opnå højere opløsning og dermed højere læsbarhed end på en almindelig gnidret avisside. Og fordi Kindle DX er udstyret med et SIM-kort, kan aviserne udkomme elektronisk via mobilnettet direkte til folks e-boglæsere, så den altid er opdateret med den nyeste version.

Amazon opkræver heftige beløb

Kindle DX er dog - ligesom Kindle 2 - tæt knyttet til Amazons e-boghandel, hvor avisabonnementer også bestilles. Det sætter Amazon i stand til at opkræve heftige beløb for adgangen til udbyde e-aviser på markedspladsen - og det er Amazon blevet kritiseret for at gøre. Imidlertid er det en så stor besparelse for aviser at udkomme på denne måde i stedet for papir, at mange er hoppet med på bølgen.

Kampen om at blive den foretrukne e-læser er dog kun lige begyndt. Hidtil har slaget stået mellem Sony og Amazon i USA, mens det i Danmark har været stort set umuligt at opdrive en brugbar e-boglæser. Men for nyligt begyndte Amazon at sælge sin Kindle 2 i Danmark, og nu er Sony også på vej herhjemme. Samtidig forventes Apple at sætte turbo på markedet, når de - ifølge massive rygter - senere på måneden vil introducere deres første flade, trykfølsomme og tasteturløse PC, det er særligt tilpasset mediebrug.

Nye muligheder for aviserne

Går det som tidligere, kan Apples entré ind på markedet sætte seriøst skub i tingene - og på tærsklen til det nye årti, spåede flere analytikere da også, at e-boglæserne kan varsle en ny og bedre fremtid for de trængte avishuse. Det er nemlig ikke kun i Danmark, at aviserne er presset af svigtende læsertal og lave annoncepriser - i USA har flere aviser måttet lade livet, og endnu flere vrider sig i dødskramper.

Amazons e-boglæser er dog at betragte som en af markedets tidlige aktører og IT-analysehuset IDC har tidligere spået, at der på længere sigt vil komme et mylder af udbydere af både e-boglæsere og e-boghandlere.