Amazon arbejder sig ind på Danmark

Den amerikanske internetgigant vil have flere danske virksomheder til at købe serverplads og computerkraft på nettet og overvejer nu at etablere en egentlig dansk afdeling.

Jeff Bezos' Amazon-imperium breder sig konstant over nettet, og især Amazon Web Services, som sælger computerkraft og lagerplads, er i stor fremgang og overhaler i år grundforretningen, den navnkundige internetboghandel, som også har udviklet sig til et digitalt supermarked. Arkivfoto: David Ryder, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: David Ryder
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikansk internetgigant Amazon arbejder på at få et fastere greb om danske virksomheder og etablere sig i Danmark.

Amazon Web Services (AWS) er Amazons særlige nettjeneste, som blev lanceret i 2006 og i dag sælger lagerplads og computerkraft til dataanalyser til virksomheder i 190 lande. AWS leverer både hestekræfter og lagerplads til blandt andre filmstreamingtjenesten Netflix og den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, ligesom danske Trustpilot og den danske udbyder af streamingteknologi Xstream bruger Amazons bagvedliggende teknologi og net i stedet for selv at skulle bygge det hele op.

Milliardstort, dansk marked

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, var Amazon ved udgangen af juni 2015 den næststørste såkaldte cloudleverandør i Danmark med en markedsandel på 8,5 procent, kun overgået af Microsoft, der sidder på 9,5 procent og foran Salesforce.coms 8 procent, Googles 6 procent og SAPs 3,5 procent. Det samlede, danske cloudmarked var på knap 1,1 milliard kroner.

Amazon Web Services ser med en vækst på 70 procent ud til i år at kunne rulle forbi selve Amazons grundforretning, Amazon.com, og dermed blive den bedst indtjenende del af Amazon-imperiet, fastslog den canadiske investeringsbank RBC Capital Markets tidligere i år.

»Vi skal være en meget betroet spiller i erhvervslivet, og det er der endnu en bid vej tilbage, før virksomhederne forstår. Samtidig skal vi ansætte en helt anden type af folk, så vi kan service store, nordiske virksomheder. Desuden er et vigtigt mål iværksættere og spilvirksomheder. Her er København, Stockholm og Helsinki tre utroligt kraftfulde markeder. Vi skal sørge for at være fysisk til stede, og det skal ske ekstremt hurtigt. Vi arbejder på at etablere os i Danmark og i andre områder for at ekspandere og være tæt på kunderne,« siger Darren Mowry, nordisk direktør for AWS.

Rå hastighed rykker

Han kom til Amazon fra Microsoft for fem år siden og fik for to år siden opgaven at bygge AWS op i Norden med hovedsæde i Stockholm. AWS åbnede for nylig kontor i Helsinki.

»Jeg kan ikke sige noget om vores omsætning, men AWS i Norden er et af de hurtigst voksende forretningsområder i Europa for os,« siger Darren Mowry.

Han ser tre hovedtendenser i, hvorfor forretningen vokser nu.

»Den første er rå hastighed. Virksomhederne ønsker at rykke hurtigere og få servere og databaser hurtigere op at køre og være klar med nye produkter. Derudover forsøger vi at hjælpe organisationer med at nedbringe deres risici og omkostninger, når de ændrer på forretningen. Endelig handler det om modernisering. Nu er fokus ikke længere på det underliggende rørarbejde men på selve forretningen. Bankerne vil f.eks. gerne tilbyde kunderne en mobiloplevelse uden at være IT-selskab. Her kommer vi ind og hjælper,« forklarer Darren Mowry, som også er begyndt at arbejde med »store finansforetagender i Danmark«.

»Hvad-nu-hvis...« og sikkerhed i fokus

Andre kundegrupper ud over finanssektoren er medier som den norske Schibsted-gruppen, som lader Amazon huse deres netsteder for at give brugerne og læserne en ensartet oplevelse, uanset fra hvilken skærm de læser og ser med, ved at kunne identificere, at der er tale om den samme person, ligesom brugermønstre kan kortlægges. Endelig er produktionsvirksomheder begyndt at tage de netbaserede muligheder til sig.

»Vi arbejder i Danmark sammen med et stort rederi, som vil sætte små sensorer i deres containere, så de bedre kan spores, og så man samtidig kan sætte »hvad-nu-hvis-scenarier« op, hvis nu f.eks. vejret ændrer sig. Amazon har selv brugt år på at lære af de dårlige ting, der er prøvet af, og den viden har vi lagt i en tjeneste, som kan forudsige, hvad der sker næste gang,« siger AWS-direktøren.

Sikkerheden - at ens data ligger trygt og sikkert på Amazons datalagre - er fortsat et vigtigt parameter. Amazon har snart tre datacentre i Europa. Det irske er det flittigst brugte, mens centeret i Frankfurt vokser hurtigt, fordi det tyske finanscentrum leverer gode og hurtige forbindelser, og fordi den tyske datalovgivning er kendt for at være skrap. Et tredje AWS-center er under opbygning i Storbritannien.

AWS holder i næste uge, 4. maj, i Stockholm sit årlige nordiske topmøde. Sidste år deltog 750, i år forventes over 2.000 deltagere til arrangementet, hvor AWS-kunder vil vise og fortælle om deres samarbejde med Amazon.