Amazon åbner tre datacentre i Sverige

Internetgiganten ruster massivt op i stockholmsregionen. De nye datacentre skal stå færdige til næste år.

Amazons særlige afdeling for nettjenester, Amazon Web Services, etablerer sig nu massivt omkring Stockholm. Arkivfoto: Abhishek N. Chinnappa, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Abhishek Chinnappa / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norden er pludselig blevet et voldsomt populært sted for de internationale teknologigiganter at bygge datacentre. Internetgiganten Amazon skal bygge hele tre nye i Sverige.

Amazon Web Services, der er en del af Amazon-imperiet, skal etablere datacentre i Västerås, Eskilstuna og Katrineholm, alle i nærheden af Stockholm, skriver det svenske nyhedsbureau, TT. I Västerås er der tale om den største etablering i lang tid.

Minister: Det er stort for Sverige

Amazon vil ikke ud med, hvor stor investeringen er, men meldingerne vækker politisk glæde.

»Dette er stort for Sverige. Det er et led i at udvikle Sverige som digitalt foregangsland. At Amazon lægger så stor en investering her, viser, at vi er konkurrenceduelige på området,« siger den svenske erhvervsminister Mikael Damberg (S) til Dagens Industri.

De tre datacentre ligger tæt på hinanden men alligevel så langt fra hinanden, at de ikke alle vil blive ramt af f.eks. strømafbrydelser. Alle tre datacentre skal være i drift i 2018, så byggeriet begynder snart.

Amazon har ifølge Andy Jassy, der er administrerende direktør for Amazon Web Services, i dag 16 steder i verden, hvor der er bygget flere datacentre i nærheden af hinanden.

Facebook kommer til Odense

Amazons datacentre skal bruges af svenske virksomheder og svenske internetbrugere, som lægger deres programmer og data, så de afvikles fra datacentrene i stedet for selv at skulle huse IT-isenkram og stå for vedligeholdelse og drift af det. Nærheden har betydning for datahastigheden.

Verdens største sociale netværk, Facebook, oprettede i 2013 sit første datacenter i Norden i Luleå i Nordsverige for at udnytte de naturligt lave temperaturer til afkøling af de kæmpe store dataservere, som udvikler en voldsom varme på grund af deres mange og hurtige beregninger af data og datatrafik. Internetgiganten Google åbnede i 2011 et datacenter i Hamina i Finland.

Facebook indgik i januar i år aftale med Odense Kommune om at bygge et otte fodboldbaner stort datacenter i erhvervsområdet Tietgenbyen syd for Odense. Det er Facebooks blot tredje datacenter uden for USA og skal sættes i drift i 2020. Facebooks europæiske datacenterdirektør, Miall McEntegart, sagde ved præsentationen, at der er tale om en investering på flere hundrede millioner dollars.

Apple var først i gang i Danmark

Apple var den første af de store, der valgte Danmark. Et 6,3 milliarder kroner dyrt og 166.000 kvadratmeter stort datacenter er ved at blive anlagt i Foulum nær Viborg, og det er - sammen med et tvillingedatacenter i Irland - Apples første i Europa.

Sydvest for Fredericia er et byggeri også i gang, uden at bygherren endnu har meldt sig. Amazon har gentagne gange været nævnt i den forbindelse.