Amagerbankens vej fra konkurs til solgt

Amagerbanken gik konkurs den 6. februar i år. Her følger i korte træk bankens kamp for overlevelse.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2008:

*Amagerbankens ledelse forsikrer i september 2008 om, at banken er kernesund. Men kort tid efter udsender banken en fondsbørsmeddelelse, hvoraf det fremgår, at banken er så presset, at den har søgt om lån i Danmarks Nationalbank.

* Folketingets første bankpakke redder banken på stregen.* Efterfølgende må Amagerbanken nedskrive forventningerne til årets resultat med i alt 900 millioner kroner efter store tab i ejendomssektoren.

2009:

* Banken kommer ud af 2008 med et dundrende underskud på 694 millioner kroner før skat.

* I april søger Amagerbanken et lån på 1,4 milliarder kroner fra bankpakke II.

* Med hjælp fra en aktieudvidelse og en halv milliard kroner fra rigmanden Karsten Ree lykkedes det sidst i 2009 banken at få rejst kapital nok til at få lånet og derved undgå et krak.

2010:

* Underskuddet for 2009 lyder på næsten en halv milliard kroner, og Amagerbanken må samtidig nedskrive udlån for over en milliard kroner.

* Nogle måneder senere kommer det frem, at banken har tabt 300 millioner kroner på valutaspekulation.* Det statslige skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, kræver, at Amagerbanken stiller 750 millioner kroner inden 15. september 2010 mod en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner.

* Finansiel Stabilitet vil samtidig have to pladser i bestyrelsen i Amagerbanken.

* Amagerbankens ledelse har erkendt, at den risikerer betalingsstandsning, hvis ikke millionerne rejses i tide.* Banken får på en ekstraordinær generalforsamling ja fra aktionærerne til ledelsens redningsplan.

* De nye aktier bliver solgt til en kurs på tre kroner per styk.

* Rabatten betyder, at de eksisterende aktionærer i praksis tvinges til at købe nye aktier, hvis deres nuværende aktiebeholdning ikke skal falde voldsomt i værdi.

* Dagen før deadline for aktieemissionen vælger storaktionær Karsten Ree at nytegne sin aktiebeholdning på omkrig 30 procent - det svarer til godt 300 millioner kroner i banken.

* Amagerbanken offentliggør, at redningsplanen er lykkedes. Investorerne har bakket op i stor stil, og banken henter knap 900 millioner kroner ved aktieemissionen.

* Advokat Niels Heering vælges i midten af november som ny formand i Amagerbanken. Han afløser N.E. Nielsen, der trak sig tidligere.* Få dage efter udnævnes Steen Hove til administrerende direktør. Han sad allerede i bankens bestyrelse, udpeget af Finansiel Stabilitet. Han afløser Jørgen Brændstrup.

2011:

* 6. februar: Amagerbanken overtages af statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet.

* 2. maj: Jyske Bank melder ud, at man overvejer at købe Amagerbanken.

* 15. maj: Det kommer frem, at bankens formand Niels Heering, der er partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, har trukket en halv million kroner ud af banken to dage før konkursen. I en mail instruerer advokatfirmaets regnskabschef Amagerbanken om ekspres at bryde Gorrissen Federspiels aftalekonto i banken, der ellers gav en høj rente, fordi indeståendet var bundet i et år.

* 16. maj: Der kan ikke længere bydes på Amagerbanken. Samme dag melder BankNordik ud, at den færøske bank har lagt billet ind på Amagerbanken.

* 18. maj: BankNordik køber Amagerbanken.

/ritzau/