Amagerbankens tidligere bestyrelse og ledelse frikendes - slipper for kæmperegning

Stort nederlag for Finansiel Stabilitet i opgør om erstatsningskrav på 900 mio. kroner.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbankens tidligere bestyrelse og ledelse blev mandag morgen pure frifundet i anklagerne om have handlet uansvarlig i forbindelse med tre låneengagementer i perioden 2006 til 2011.

Det skete, da dommerne i Retten i Lyngby læste afgørelsen op.

Amagerbankens top bliver frifundet, fordi retten ikke finder, at der er grundlag for at antage, at de sagsøgte har handlet uforsvarligt eller på anden måde ansvarspådragende, heller ikke selv om retten mente, at bestyrelsen havde lavet en fejl ved ikke senest i maj 2010 at have lagt en strategi for, hvilken risikosituation banken ville acceptere i forbindelse med en valutaramme.

Valutarammen på 100 mio. kr. betød, at banken ved et bestemt låneengagement kunne kræve en overskridelse indbetalt. I januar 2010 var tabet på 113,2 mio. kr., men hverken kunden eller kautionisterne kunne betale overskridelse. Tabet fortsatte med at vokse, og først i slutningen af juni 2010 lukkede Amagerbanken rammen med et tab på omkring 340 mio. kr.

Men retten menten ikke, at man kunne bevise, at den manglende strategi for valutarammen var skyld i tabet, og derfor fandt retten heller ikke, at der var grundlag for at fastslå, at de sagsøgte havde handlet ansvarspådragende ved først at lukke rammen i juni 2010.

Sagen var rejst af Finansiel Stabilitet, som er det statslige selskab i bankverdenen efter finanskrisen i 2008, og Finansiel Stabilitet skal nu betale sagens omkostninger, som løber op i samlet omkring 80 mio. kr.

Finansiel Stabilitet rejste sagen på i alt 900 mio. kr. mod medlemmer af den tidligere ledelse og bestyrelse i den nu lukkede Amagerbanken, heriblandt bestyrelsesformand N.E. Nielsen og direktør Jørgen Brændstrup.

Den største del af erstatningskravet, 801 mio. kr., handlede om, at bestyrelsesmedlemmer og direktion i Amagerbanken havde optrådt uansvarligt i forhold til projektet "Østerfælledparken".

Østerfælledparken, et lejlighedskompleks med 525 lejligheder, blev i 2006 købt af ejendomsudvikleren Jens Schaumann for knap 1,5 mia. kr., hvilket afspejlede de opskruede priser på det københavnske boligmarked på det tidspunkt. Alle lejligheder var lejet ud til en husleje, der ikke kunne dække finansieringen af købet, men planen var at sælge lejlighederne som ejerlejligheder i takt med, at lejerne flyttede ud. Projektet var finansieret af Amagerbanken.

Men luften gik ud af boligmarkedet, og Amagerbanken stod med en kraftigt overbelånt ejendom. I den situation engagerede Amagerbankens ledelse sig tilsyneladende meget direkte i sagen og gik blandt andet med til en byttehandel, hvor Schaumann solgte Østerfælled Torv til de tre af bankens største kunder, valuta- og aktiespekulanten Henrik Ørbekker, eksbokseren Hans-Henrik Palm og advokaten Olav Damkjær-Classen, som også involverede Handelshøjskolen på Frederiksberg.

Amagerbankens bestyrelse og ledelse har også været politianmeldt i sagen, men her opgav Bagmandspolitiet efter et års tid at rejse sigtelse.