Amagerbankens obligationsinvestorer flygter i panik

Amagerbankens risikovillige obligationer styrtdykker i kurs. Den effektive rente på obligationerne er nu på op til 82 pct. årligt, hvilket er et tegn på, at der er stor skepsis over for bankens overlevelses­muligheder. Samtidig kan banken slet ikke sælge nye aktier med den nuværende børskurs.

Aktionær Michael Møllegaard Jessen, der smed penge ind i Amagerbanken sidste gang krisen kradsede, er forarget over ledelsen i Amagerbanken – forarget over hvordan den f.eks. har kunnet finde på at lade sine kunder spekulere i valuta, som i sidste ende kostede Amagerbanken 300 mio. kr. Denne gang skyder han ikke flere penge ind. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbanken er i en dødsspiral. Det mener i hvert fald en del af bankens obligationsinvestorer. I forbindelse med redningsaktionen i december sidste år solgte banken ansvarlige lån for 290,7 mio. kr., og tilbød en rente på solide 10,5 pct. Obligationerne udløber ved udgangen af 2015, men kan allerede indløses 31. december 2011 til kurs 100.

Indtil Amagerbanken i slutningen af juni offentliggjorde de hårde krav fra Finansiel Stabilitet for at få statsgaranterede lån, var kursen på obligationerne lige omkring 100 kr. Men siden er kursen styrtdykket, så obligationerne tirsdag er blevet handlet til blot 51,50 kr. En pris, hvor der altså var villige sælgere.

Det gør obligationerne til den formentlig suverænt mest lukrative investering man kan lave i Danmark for tiden - hvis Amagerbanken vel at mærke overlever.

Store årlige afkast

Hvis man køber obligationerne, får man for 51,50 kr. en obligation til 100 kr., der giver en årlig kuponrente på 10,50 kr. Det vil sige, at det effektive direkte afkast er over 20 pct. årligt. Men hertil kommer, at man jo får 100 kr. igen, når obligationerne skal indfries af Amagerbanken. Hvis det sker i december næste år, vil det give obligationskøberen et samlet årligt afkast på ikke mindre end 82,4 pct., mens afkastet vil være på 31,3 pct., hvis obligationerne først indfries i december 2015. Det viser beregninger foretaget af Berlingske Business på basis af en rentemodel udarbejdet af finanstjenesten Bloomberg, og tallene er blevet bekræftet af markedsdeltagere.

Til sammenligning vurderer finanskilder, at en bank som eksempelvis Danske Bank formentlig i øjeblikket skal betale mellem 3 og 4,5 pct. i årlig rente for et ansvarligt lån, mens renten på en stensikker fireårig statsobligation er på knap to pct. årligt.

Regnestykket forudsætter dog, at Amagerbanken rent faktisk er i live, når obligationerne skal indfries. Da der er tale om et ansvarligt lån, er det næsten sikkert, at obligationerne vil være værdiløse, hvis Amagerbanken ikke klarer skærene. Selv hvis banken kollapser inden udløbet af Bankpakke 1, vil netop denne type obligationer ikke være omfattet af den ubegrænsede statsgaranti.

Kursfaldet har også ramt en anden ansvarlig obligation, som Amagerbanken lavede i 2004, og som udløber i september 2012. Her er kursen siden slutningen af juni styrtdykket fra 80 kr. til 40 kr., hvilket giver en effektiv rente på massive 62,2 pct. årligt for den risikovillige investor.

Urealistisk mulighed

De voldsomme obligationsdyk vil det formentlig alt andet lige gøre det væsentligt sværere for Amagerbanken at skaffe nye penge ved igen at udstede et ansvarligt lån. Banken skal inden 15. september skaffe 750 mio. kr., og får formentlig ved dagens ekstraordinære generalforsamling mulighed for at skaffe pengene enten ved dels at udstede nye aktier, og dels at udstede et nyt ansvarligt lån.

Men et blik på kursudviklingen for de allerede udstedte ansvarlige lån betyder formentlig, at renten på et nyt lån skal være så høj, at det i praksis kan vise sig at være en urealistisk mulighed.

Amagerbanken kan dog stadig forsøge at sælge aktier for 750 mio. kr. Det vil dog heller ikke være en nem øvelse, for med gårsdagens slutkurs på 17,40 kr. er markedsværdien af hele banken på blot 579 mio. kr.

Nye aktier skal formentlig sælges med en væsentlig rabat, som det også skete da banken sidst solgte nye aktier i december 2009. Ved det aktiesalg blev de nye aktier solgt for blot 30 kr., men alle der tegnede aktier har efterfølgende tabt penge. Hvis Amagerbanken eksempelvis vil tilbyde nye aktier med en rabat på 40 pct. i forhold til onsdagens slutkurs, så skal der sælges ikke mindre end 71,8 mio. nye aktier. Til sammenligning har Amagerbanken i dag udstedt 33,3 mio. aktier.

Men endnu værre er, at Amagerbanken i dag end ikke kan sælge nye aktier til den nuværende børskurs. Man må nemlig ikke sælge nye aktier til under den nominelle værdi, og den nominelle værdi for Amagerbankens aktier er på 20 kr. pr. styk. Det betyder, at Amagerbanken ganske enkelt ikke kan sælge nye aktier til under 20 kr., med mindre stykstørrelsen på aktierne sænkes, hvilket er en relativt kompliceret øvelse, som vil kræve en nedskrivning af bankens aktiekapital.