Amagerbankens kunder taber millioner på tvangsauktioner

To af Amagerbankens storkunder, Nicolai Stampe Nielsen og Henrik Ørbekker, der har lånt penge ud til flere pantebrevshajer, mistede i fredags millioner af kroner på fire tvangsauktioner over københavnske ejendomme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Amagerbanken kæmper for at holde hovedet oven vande, fortsætter bankens kunder med at tabe penge på ejendomseventyr uden lykkelige slutninger. Senest i fredags, hvor to af Amagerbankens kunder måtte gennem i alt fire tvangsauktioner på ejendomme, hvor de har millioner af kroner i klemme.

I en tætpakket Københavns Byret i Hestemøllestræde i indre by svang byretsdommer Anne Christina Langmaack hammeren over tre ejendomme ejet af konkursramte René Müller samt en, der er ejet af Martin Klüts gennem det krakkede ejendomsselskab Sandgården.

De fire ejendomme er alle belånt til langt op over den offentlige ejendomsvurdering, og begge fallenter er sat i forbindelse med de såkaldte pantebrevskarruseller, hvor en lille gruppe handlede ejendomme op i pris og belånte dem vildt imens.

Det skete ved at udstede pantebreve til en række banker, som i dag er krakkede, men også til to af Amagerbankens storkunder, Nicolai Stampe Nielsen og Henrik Ørbekker, der gennem forskellige selskaber er kreditorer i de fire ejendomme, som i fredags var på tvangsauktion. Desværre for dem – og Amagerbanken – så langt nede i prioritetsrækkefølgen, at de formentlig må kigge i vejviseren efter pengene. Amagerbanken har ikke penge ude at svømme i de fire ejendomme direkte, men efterhånden som bankens to storkunder mister penge på ejendomme rundt om i København, rykker sandsynligheden for tab tættere på.

Nicolai Stampe Nielsen har allerede tabt en del penge ved at finansiere en række af pantebrevskarrusellerne.

Og i fredags mistede han flere penge på grund af tvangsauktionen over de fire ejendomme.

Tab på tab
Alene i ejendommen Vester Voldgade 7-9/Skt. Peders Stræde 49 mistede han fem millioner kroner. Ejendommen er vurderet til 125 millioner kroner, men belånt for 175 millioner kroner. Uheldigvis for Amagerbank-kunden ligger hans pant fra 139 til 144 millioner kroner, som han i øvrigt har sendt videre til krakkede Thorion under den krakkede ejendomsinvestor Kenneth Schwartz Thomsen.

I fredags var højeste bud på ejendommen ti millioner kroner, som kom fra Niels Vejgaard Pantebreve A/S, men der blev begæret anden auktion, som løber af stablen 20. november.

Herudover mistede Nicolai Stampe Nielsen 4,5 millioner kroner på ejendommen Gammel Strand 42, der er vurderet til 42,5 millioner kroner, men belånt for i alt 79 millioner kroner. Nicolai Stampe Nielsen sad på det yderste af pantet, mens den anden Amagerbank-kunde, Henrik Ørbekker, sad på pantet fra 54,5 millioner kroner til 56,8 millioner kroner. Ejendommen blev købt af Sparekassen Vendsyssel med hovedsæde i Vrå for 33,6 millioner kroner.

Yderste pant
De to Amagerbank-kunder ser også ud til at miste deres investeringer i ejendommen Bredgade 77. Den er vurderet til 61 millioner kroner og belånt for 78 millioner kroner. Henrik Ørbekker og Nicolai Stampe Nielsen sidder på de to yderste pant for i alt 9,9 millioner kroner. Højeste bud på tvangsauktionen i fredags kom fra ejendomsselskabet Asx 94 Aps og lød på 34,5 millioner kroner, men BRFkredit krævede en ny auktion, som afholdes 16. november.

Den sidste ejendom tilhørende René Müller under konkurs, Amaliegade 24, har en offentlig ejendomsvurdering på 54 millioner kroner og er belånt for over 83 millioner kroner. Her har Henrik Ørbekker syv millioner kroner i klemme, fordi han sidder på pantet fra 69 til 75 millioner kroner. Højeste bud for ejendommen på 35 millioner kroner kom fra BRFkredit, men der var krav om en anden budrunde, som Københavns Byret forventes at afholde 16. november.

Den fynske pantebrevs­jonglør René Müller, der i dag er personlig konkurs, var til stede under tvangsauktionerne i fredags, men havde ingen kommentarer til de konkrete sager.