Amagerbankens krak kunne være undgået

En undersøgelse af krakket i Roskilde Bank trækker ud. Men den kunne måske havde forhindret krak i Amagerbank.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I halvandet år er det blevet undersøgt, om Finanstilsynet svigtede i forbindelse med krakket i Roskilde Bank.

Var undersøgelsen blevet færdig til tiden, kunne krak i Amagerbanken måske have været undgået.

Det mener Finn Østrup, professor ved Handelshøjskolen i København, CBS. Han beklager overfor LO's Ugebrev A4, at regeringen endnu ikke har fået sat punktum i sagen.

- Det er dybt kritisabelt, at erhvervs- og økonomiministeren har brugt så længe på at få undersøgelsen afsluttet. Men regeringen har aldrig vist interesse for at komme til bunds i Roskilde Bank og de dele af banksektoren, der har ydet risikable ejendomslån, siger han.

Finn Østrup peger også på, at Finanstilsynet med Amagerbankens krak igen ser ud til at have en uheldig rolle med for slap kontrol med banken:

- Havde vi fået undersøgelsen for et halvt år siden, kunne vi have haft en debat om tilsynets rolle, inden Amagerbanken krakkede. siger professoren.

I stedet endte staten med at give et lån til banken på 13,5 milliarder kroner. Og med bankens krak har skatteborgerne tabt over fem milliarder kroner.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) afviser overfor Ugebrevet, at undersøgelsen kunne have været afsluttet hurtigere:

- Det har desværre ikke været muligt for advokaten at færdiggøre undersøgelsen inden udgangen af 2010 navnlig på grund af det omfattende materiale, der indgår i undersøgelsen, skriver ministeren i et svar.