Amagerbanken freder kriseramte spekulanter

Flere af Amagerbankens krise-ramte storkunder lever på den pressede banks nåde efter voldsomme tab, men alligevel har de med bankens velsignelse fået lov til at blive boende i deres millionpalæer.

Hambros Alle 32, Hellerup. Tidligere Danmarks dyreste hus, da Hans Henrik Palm og hustruen Majbritt købte det i august 2008 for 75 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange private danskere er blevet tvunget til at flytte fra hus og hjem som følge af finanskrisen, har Amagerbanken imidlertid fredet flere af deres kriseramte storkunder.

Trods krise og enorme tab bor en række af Amagerbankens mest prominente kunder nemlig fortsat i deres pragtpalæer på nogle af landets dyreste adresser. Det til trods for at de alle har tabt hele deres formue og nu reelt lever på bankens nåde.

Det viser en gennamgang, som Berlingske Business har foretaget på baggrund af den officielle tingbog og Folkeregistret.

Se også: Her er storkundernes pragtvillaer

Det gælder blandt andet den tidligere mesterbokser Hans Henrik Palm, der har tabt godt en halv milliard de seneste to år og har negativ egenkapital i sit selskab på flere hundrede millioner, men som fortsat ejer og bor i sit pragtpalæ til 75 millioner kroner på den eksklusive Hambros Allé i Hellerup - et stenkast fra Øresund. Det gælder også ejendomsspekulanten Henrik Ørbekker, der fortsat residerer på sit kæmpestore landsted ved Holte til en værdi af omkring 50 millioner kroner til trods for, at hans formue reelt er væk, samt tidligere pantebrevsspekulant og medejer af Rødovre Centrum, Torben Andreasen, der efter længere tids økonomiske problemer gik konkurs i juni, men som fortsat bor på sin nyrenoverede landejendom i Hvidovre.

»Det er forbløffende, at Amagerbanken vælger at holde hånden over store, underskudsgivende kunder, som sjovt nok alle er meget tæt på den daglige ledelse. Det sender et meget dårligt signal til de mange aktionærer, som har skudt penge i banken. Det lugter langt væk,« siger Jørgen Christensen, der er formand for Foreningen af Aktionærer i Amagerbanken, der har godt 8.000 medlemmer.

Banken risikerer store tab

Ud over de tre storkunder har også advokat Olav Damkiær-Classen, der blandt andet er medejer af det gældsplagede Østerfælled-projekt på ydre Østerbro samt spekulanten Bent Müller begge fået lov til at blive boende i deres luksusvillaer til trods for, at begge har tabt formuer og reelt udelukkende lever på Amagerbankens velsignelse.

Ifølge bankanaytiker Thomas Berngruber fra Formuepleje anvender Amagerbanken typisk sådan en strategi for at gardere sig selv om tab. Det kriseramte pengeinstitut har nemlig i flere tilfælde pant i de dyre villaer og risikerer derfor at tabe mange millioner, hvis de ikke kan få en tilstrækkelig høj pris for husene.

»Hvis ejeren af huset skylder mere, end man kan få for huset på det nuværende marked, står banken tilbage med gæld og risikerer samtidig at skulle realisere et tab. Derfor vil banken være interesseret i at finde alternative løsninger,« siger han.

Læs også: Kriseramte ejendomme klemmer Amagerbanken

Hos Dansk Aktionærforening mener direktør Charlotte Lindholm, at Amagerbankens håndtering af krisen og ikke mindst de pressede storkunder viser, at der i høj grad bør ske en gennemgribende udskiftning i bankens ledelse.

»Når aktionærerne om kort tid skal tage stilling til at skyde nye penge ind i Amagerbanken, bør det følges op med et udtrykkeligt krav om udskiftninger i bankens ledelse. Krisen og de efterfølgende sager i banken har vist, at ledelsen simpelthen ikke magter opgaven. Det er hovedrystende, at det er de samme personer, som har bevilget de skæbnesvangre kreditter, der stadig står i spidsen for banken,« siger hun.

Hos Amagerbankens egen aktionærforening undrer formand Jørgen Christensen sig højlydt over, at Amagerbanken og især direktør Jørgen Brændstrup igennem mange år har haft et meget nært forhold til flere af bankens største kunder - herunder trioen Hans-Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær-Classen, som han ofte mødes med i private anledninger.

»Sjovt nok er det alle »vennerne«, der er fredet, mens man i stedet strammer skruen over for de mindre kunder ud fra devisen om, at det er nemmere at presse dem frem for at gå efter dem, der i virkeligheden har været skyld i bankens store tab,« understreger han.

Læs også: Dundrende underskud i Amagerbankens problembarn

Berlingske Business har forgæves forsøgt at få en kommentar fra direktør i Amagerbanken Jørgen Brændstrup.

»Når aktionærerne om kort tid skal tage stilling til at skyde nye penge ind i Amagerbanken, bør det følges op med et udtrykkeligt krav om udskiftninger i bankens ledelse. Krisen og de efterfølgende sager i banken har vist, at ledelsen simpelthen ikke magter opgaven.«

»Sjovt nok er det alle »vennerne«, der er fredet, mens man i stedet strammer skruen over for de mindre kunder ud fra devisen om, at det er nemmere at presse dem frem for at gå efter dem, der i virkeligheden har været skyld i bankens store tab.«

SE PALÆERNE, SOM BANKEN BETALER FOR - KLIK DIG VIDERE NEDENFOR