Amagerbanken-chef: Avisartikel ødelagde milliardprojekt

Det var en avisartikel der betød, at Amagerbanken blev fanget med store lån til skandaleprojektet Østerfælled.

Retssag mod Amagerbanken er i gang i Retten i Lyngby. Tidligere direktør i Amagerbanken Jørgen Brændstrup ankommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagerbanken ville have solgt obligationer i det store ejendomsprojekt Østerfælledparken. Men ifølge tidligere topdirektør Jørgen Brændstrup ødelagde en avisartikel det hele.

Det fortæller han ved Retten i Lyngby, hvor han og andre medlemmer af Amagerbankens tidligere ledelse står over for et erstatningskrav på 900 millioner kroner af Finansiel Stabilitet.

Finansiel Stabilitet mener, at bankledelsen fejlede i sit udlån på tre store engagementer, der i blandt Østerfælledparken.

- Vi havde mange professionelle aktører, der havde sagt god for, at projektet var godt. Og vi forventede at kunne sælge obligationerne, siger Jørgen Brændstrup.

Obligationerne skulle finansiere en del af det 1,5 milliarder kroner dyre projekt på Østerbro, som flere kendte ejendomsinvestorer, blandt andre Jens Schaumann, stod bag.

Men salget fejlede og Amagerbanken stod dermed tilbage med alle obligationerne.

- Der sker det, at lige omkring dagen, hvor obligationerne skal udbydes, kommer der en stor artikel i Børsen eller Berlingske.

- Her fortæller en tidligere medarbejder i ejendomsselskabet Keops, der har haft en personalesag med Jens Schaumann, at det er et skidt projekt. Det får betydelig indflydelse på hele salgsprocessen og hele psykologien omkring ejendommene, siger Jørgen Brændstrup.

Artiklen er fra Børsen, hvor Lars Wismann fra selskabet Wismann Properties fortæller, at han mener obligationerne er dårlige investeringer.

- Man skal simpelthen holde sig fra dem. Jeg bryder mig ikke om denne form for ubalancerede ejendomsinvesteringer, hvor obligationskøber tager hele risikoen, og udbyder fra begyndelsen af malker projektet med en høj avance for til sidst at tage hele gevinstchancen, sagde Lars Wismann til avisen i 2006.

I stedet for at sælge obligationer for 180 millioner kroner - og dermed få rede penge i kassen til projektet - bliver der blot solgt for 30 millioner kroner.

Sagen mod Amagerbankens tidligere administrerende direktør Jørgen Brændstrup, bestyrelsesformand N.E. Nielsen og en stribe andre medlemmer af ledelsen går ikke på bankens konkurs.

Men Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter dennes krak, kræver 900 millioner kroner i erstatning for tre konkrete udlån.

Finansiel Stabilitet mener, at ledelsen i banken opførte sig uansvarligt i forhold til de tre udlån, og at Amagerbankens kredithåndtering var mangelfuld.

Et kernepunkt i sagen er, at Jørgen Brændstrup havde for mange kasketter på i organisationen, og at kreditkontrollen dermed var mangelfuld.

/ritzau/