Amager-krak kan koste staten milliarder

Med sine voldsomme udlån til usælgelige byggerier og fallerede spekulanter kan det i værste fald komme til at koste staten over tre milliarder, hvis Amagerbanken ikke formår at finde de 750 millioner kroner, som Finansiel Stabilitet kræver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive en dyr fornøjelse for den danske stat, hvis det ikke lykkes for Amagerbankens formand, N.E. Nielsen, at finde en ny redningsmand, der kan spytte penge i den slunkne kasse på Amager, ligesom rigmanden Karsten Ree gjorde sidste efterår.

Med sine utallige udlån til underdrejede spekulanter og kriseramte boligprojekter kan det nemlig i værste fald komme til at koste over fem milliarder kroner at afvikle den kriseramte byggebank i det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der står klar til at overtage banken, hvis den kommende kapitalrejsning ikke bliver en succes.

Regning til staten

Det vurderer en række bank­eksperter, som Berlingske Business har talt med. I skrivende stund er der nemlig i Finansiel Stabilitet brugt for op imod otte af de ti milliarder kroner, som den samlede danske banksektor har garanteret for. Et tab i Amagerbanken på eksempelvis fem milliarder kroner vil således betyde, at den danske stat skal hoste op med omkring tre milliarder kroner.

Vurderingen af statens mulige tab ved en afvikling af Amagerbanken er foretaget ud fra en sammenligning med Forstædernes Bank, som Nykredit købte i efteråret 2008, og som indtil nu har kostet den ellers så solide finanskoncern op imod fem milliarder kroner.

Fællestræk

Både i størrelse og udlånsprofil minder de to banker nemlig meget om hinanden, da de også forfulgte samme strategi og sammen med Roskilde Bank var blandt de mest ekspansive i de glade dage, før finanskrisen gjorde sit indtog.

»Der er bestemt ligheder mellem Forstædernes Bank og Amagerbanken. Problemet er blot, at tabet meget vel kan vise sig at blive større, når staten først begynder at kigge nærmere på banken. Det skyldes især, at Amagerbanken har valgt en strategi om at holde tingene kørende, og det kan vise sig at blive dyrt,« siger bankanalytiker Thomas Berngruber.

Forstædernes Bank har indtil videre kostet Nykredit 4,8 milliarder kroner, men senest har Nykredit-chef Peter Engberg Jensen påpeget, at regningen for opkøbet af det ekspansive pengeinstitut meget vel kan ende med at vokse til seks milliarder i løbet af i år.

Det samme kan meget vel blive tilfældet i Amagerbanken, hvis det ikke lykkes for formand N.E. Nielsen at finde en ny velgører, der vil købe en større portion aktier i banken.

»Med et udlån på over 20 milliarder, ville det ikke undre mig, hvis tabet kommer op i nærheden af det, vi har set i Forstædernes Bank indtil nu. Det handler i høj grad om, hvor meget der skal nedskrives, og om nogle af de mange engagementer, man har i banken, vil være noget værd i fremtiden,« siger bank­ekspert Bjarne Jensen.

Håber på overlevelse

Formand i det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, Henning Kruse-Petersen siger til Berlingske Business, at han ikke ønsker at sætte tal på, hvad en afvikling af Amagerbanken kan komme til at koste den danske stat.

»I vores arbejde forsøger vi altid at afvikle tingene bedst muligt og med minimale omkostninger, men det er umuligt at svare på, hvad det vil koste, hvis vi skal afvikle Amagerbanken. I første omgang håber vi naturligvis på, at banken får rejst den nødvendige kapital,« siger han.