Amager er magnet for byggemagnater

Mange entreprenørvirksomheder satser stort på nye byggerier på Amager. Skanska står klar med et nyt udviklingsprojekt, der skal give Københavns kommunes borgere 450 nye lejligheder om små to år.

Det er Henning Larsen Architects, der har tegnet det nye byggeprojekt, der skal skabe endnu flere boliger til de mange mennesker, der hver måned flytter til Københavns kommune. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 15 år siden var Amager ikke meget andet end industri og store ubeboede vidder mod vandet. I dag skyder det ene byggeri efter det andet op i nye moderne former, og byggeboomet blæser nyt liv til området. Amager er blevet magneten, som alle entreprenører og projektudviklere bliver tiltrukket af.

Det store entreprenørfirma Skanska er ikke en undtagelse. Firmaet har før udviklet projekter på Amager, men har holdt en længere pause. Nu skal et område på Østamager, som Skanska i mange år har ejet, have opført 450 nye lejligheder og en del erhverv i form af cafeer, fitnesscenter og dagligvarebutikker på i alt 42.000 kvadratmeter. En investering på cirka én mia. kr.

»Der er et akut behov for boligbyggeri i København. Der sker rigtig meget på Amager. Så det er helt oplagt at få færdiggjort den sidste del af området og tage fat på det nye byggeri, nu hvor efterspørgslen er tilbage« siger administrerende direktør for Skanska i Danmark Peter Nymann.

Mere byggeri end forventet

Skanskas ambitioner for Amager er store. Da Amagerbanken for cirka to år siden gik konkurs valgte Skanska at opkøbe deres område. Det var derfor naturligt at gå efter at udvikle ét stort samlet byggeri. Peter Nymann tror på, at der er stor afsætning for de mange lejligheder, der vil blive en blanding af leje og ejer.

»Vi vil selvfølgelig bygge noget, som folk gerne vil bo i. Det er et oplagt sted at satse på i forhold til Københavns nye beboere. Vi kan jo se, at der er mange, der søger herud, fordi folk vil have denne her blanding af luft, vand og at bo så tæt på byen,« siger han.

Men den større satsning gav et behov for at ændre i Københavns Kommunes lokalplan for området. Der skal være næsten 50 pct. mere bebyggelse og nogle højere bygninger end planlagt. Høringen til lokalplanen er netop slut, og det er op til politikerne at godkende den plan, som forvaltningen kommer frem til.

Behov for boliger

Hver måned flytter der 1000 nye beboere til Københavns Kommune. Behovet for nye boliger nu og i fremtiden er på sit højeste. Københavns Kommune prioriterer derfor at få bygget flere boliger, så det er muligt at huse de mange nye indbyggere.

Ifølge Bertha Lysgaard, der er områdechef fra Center for Bydesign, falder Skanskas byggeplaner på Amager fint i tråd med kommunens planer og behov. 

»Der ligger nogle store offentlige investeringer i området, hvor vi fra kommunens side synes, at det er fint at få dem udnyttet. Hvis man skal bygge på en måde, der sikrer gode bolig- og erhvervsforhold, så er det fint at få en ordentlig tæthed, der giver liv i kvarteret,« siger hun. 

Og Skanskas ide om at kombinere bolig og erhverv er noget, der vægtes højt i kommunens planer for byudvikling.

»Ellers får vi nogle områder i byen, der er døde og mennesketomme på forskellige tidspunkter. Hvis der er en blanding af bolig og erhverv, så giver det en særlig dynamik i området,« forklarer hun.

Utilfredse naboer

Det er ikke alle, der er tiltrukket af de nye byggeplaner. Mange indsigelser fra borgere i området giver et billede af stor utilfredshed. Ulla Maltesen og hendes mand bor klods op af området, som Skanska ejer. De faldt for lejligheden på grund af lyset og luften. De har godt vidst, at der skulle bygges, men ikke at det ville blive et større byggeri. Nu frygter de, at skyggerne fra nabobyggeriet vil få store konsekvenser for lyset i lejligheden.

Peter Nymann begrunder planerne med, at der, i forhold til udviklingen, er brug for en anden type moderne byggeri for at trække andre grupper mennesker ud til Amager blandt andet børnefamilierne. Bertha Lysgaard fra Københavns Kommune mener, at det er fint at bryde mønsteret med de gamle typer boligblokke. Men Peter Nymann forklarer over for Berlingske Business, at Skanska har valgt at lytte til dele af indsigelserne fra naboerne.

»Vi har besluttet at komme med et revideret forslag til det nye byggeri, hvor vi reducerer den høje bygning på ni etager ned til fem. Bygningen bliver dermed cirka 2.000 kvadratmeter mindre. Og så håber vi, at vi kan imødekomme kritikken,« siger han.

Bertha Lysgaard er positiv stemt over for forslaget og mener, at det kan være en god måde at få naboernes indvendinger integreret i projektet.