Alvorlig bet til ekspansionslysten storsparekasse

Den Jyske Sparekasse mister halvdelen af sin økonomiske polstring. Nu vil direktøren sælge ud af aktier. Som at tisse i bukserne, mener ekspert.

Den Jyske Sparekasse gik i går fra at være et kernesundt til at være et presset pengeinstitut. Foto: Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere

Med et slag gik en af landets absolut største sparekasser i går fra at være kernesund til at være et presset pengeinstitut. Det er Den Jyske Sparekasse, der fik en række meget alvorlige kritikpunkter fra Finanstilsynet. Det vigtigste er, at sparekassen skal nedskrive 288 mio. kr. på dårlige lån. Det svarer til halvdelen af polstringen i forhold til myndighedernes kapitalkrav. Dermed er bankens reserver nede på niveau med de absolut svageste banker i Danmark – og Finanstilsynet kalder deres overdækning for beskeden.

En alvorlig sag

Men der er endnu mere dårskab at hente i vurderingen fra myndighederne. For det kan vise sig, at nedskrivningerne på dårlige lån bliver større: »Ved yderligere negativ udvikling i konjunkturerne eller ved manglende styring kan nedskrivningerne vise sig at blive væsentligt forøgede,« skriver tilsynet.

Det er en meget alvorlig rapport fra Finans­tilsynet, konstaterer bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet:

»Det er en rigtig træls rapport, når man driver en temmelig stor sparekasse.«

I forvejen er Den Jyske Sparekasse under betydeligt pres for at hente nye penge hos investorerne. Det skyldes, at bankens ansvarlige lån udløber nærmest samtidig om fem år. Det betyder, at man allerede nu skal ud at jage investorer. Det bekymrer også Lars Krull. For hvem vil låne penge til en bank, der har fået en så hård medfart af Finanstilsynet?

»Jeg vil ikke dømme dem ude, men det er klart, at de har en kapitalkoncentration, der forfalder om fem år. Samtidig har de et utilstrækkeligt kontrol- og kreditapparat. Det giver en enorm udfordring, når man skal ud at finde ny kapital.«

Overvejer at sælge ud

Det er først og fremmest sparekassens nedskrivninger fra lån til landbruget, som myndighederne finder for optimistiske. Desuden er de en konsekvens af manglende kreditstyring, efter Den Jyske Sparekasse har opkøbt en række mindre og pressede konkurrenter.

»Jeg skal ikke forklejne det, for det er en af de udfordringer, vi har fået på grund af vores nye størrelse. Men tager man den reprimande, vi har fået af tilsynet, er den ikke meget større, end hvad andre pengeinstitutter har fået,« lyder forsvaret fra Claus E. Petersen, direktør for Den Jyske Sparekasse.

Han overvejer nu at begynde at sælge ud af sparekassens beholdning af de såkaldte sektoraktier, der er på ca. 300 mio. kr. De må nemlig ikke tælles med i bankens økonomiske polstring. Det er for eksempel en større beholdning i DLR Kredit.

»Vi har rigtig mange sektoraktier. Dem kan vi selvfølgelig ikke sælge nede på hjørnet, men vi vil gerne finde nogle investorer, der ser det som en interessant måde at placere sine penge på.«

Men det kan kun varme sparekassen en kort periode, mener Lars Krull:

»At sælge ud af sektoraktier er set før primært blandt de hårdest pressede institutter. Det er ligesom at tisse i bukserne. For man tjener ikke længere nogen penge på dem.«

Netop basisindtjeningen er noget af det eneste, som bliver rost i rapporten fra Finans­tilsynet om Den Jyske Sparekasse, der ikke er børsnoteret.