Altor slår til med opkøb af gammelt Mærsk-klenodie

Den omstridte kapitalfond Altor har været på storindkøb i Høje Taastrup, og er blevet ny hovedaktionær i Norican, der har mere end 2.200 ansatte.

Det daværende DISA i Herlev Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske kapitalfond Altor, som for tiden er bedst kendt for at have børsnoteret konkursramte OW Bunker, har købt en ny dansk virksomhed, nemlig Norican, herunder brandet DISA.

Norican er en global produktionsvirksomhed med mere end 2.200 ansatte og med hovedkvarter i Taastrup. Produkterne er nyskabende støberiteknologier til jern- og metalindustrien.

Noricans løsninger til overfladebehandling markedsføres under brandnavnet Wheelabrator, den globale leder inden for rensning, overflade hærdning og polering af metalkomponenter.

Altor er blevet centrum for kritik, idet det var kapitalfonden, som stod bag børsnoteringen af den konkursramte oliehandelsvirksomhed OW Bunker.

Norican ser frem til samarbejdet med sin nye hovedaktionær.

»Dette er endnu en milepæl for Norican. Med dette opkøb drager vi fordel af Altor's unikke erfaringsbase med globale ingeniørtunge virksomheder, og samtidig får vi en langsigtet partner til at hjælpe os med at drive Norican fremad i det næste stadie af vores strategiske udvikling. Samtidig med at vi byder Altor velkommen som ny majoritetsejer, ønsker vi også at takke vores tidligere ejer, Mid Europa, for deres bidrag til vores succesfulde samarbejde i de sidste 8 år,« siger administrerende direkør, Robert E. Joyce Jr.

Mid Europa og Accession II Investment Capital Ltd er de sælgende majoritetsejere og efter transaktionen ejer Altor sammen med management 100 procent af aktierne.

Altors fjerde fond lukkede i juli 2014 og Norican er den anden investering i fonden. Fonden er hjemmehørende i Sverige og har et 15-årigt investeringsmandat.

Et bankkonsortium bestående af Nordea, SEB og Swedbank står for gældsfinansieringen.

Ifølge Berlingskes oplysninger har flere købere været interesserede i det danske industriklenodie, som tidligere var kendt som Riffelsyndikatet, herunder Axcel og Ratos.

Af meddelsen fra Altor fremgår ikke, hvad man har betalt for Norican. Tidligere har en pris på mellem to og tre milliarder kroner været anslået i Berlingske Business.

DISA var tidligere kendt under navnet Dansk Industri Syndikat, men gik i folkemunde under navnet Riffelsyndikatet, fordi virksomheden tilbage i begyndelsen af 1900-tallet producerede maskingeværer.

Mid Europa Partners købte DISA i 2008 fra kapitalfonden Procuritas. Før det var selskabet ejet af A.P. Møller - Mærsk. Mid Europa Partners ejede i forvejen det tyske industriselskab Wheelabrator og valgte at slå de to selskaber sammen under koncernnavnet Norican, der samlet omsætter for et milliardbeløb.

DISA Industries isoleret omsatte i 2013 for lige under 700 mio. kroner.