Altankonge kaster sig over iværksætter-succeser i Nicaragua

Dansk iværksætter har banket en succesfuld altan-virksomhed helt op fra begyndelsen. Nu stifter han en skole for iværksættere i Mellemamerika for at give noget tilbage.

Peter Knudsen, stifter og tidligere direktør for Altan.dk Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som iværksætter gennem 22 år ved ­Peter Knudsen om nogen, hvad der skal til for at banke en virksomhed op fra ­begyndelsen. I medvind og modvind. Han har de seneste ti år skabt en af Danmarks hurtigst voksende byggevirksomheder Altan.dk med en skarp og enkel forretningsmodel, der går på at bygge altaner på eksisterende etageejendomme.

Med 150 medarbejdere og pæne årlige millionindtægter har han nu overladt firmaet til sønnen Casper, men det betyder ikke, at den står på golf og rosé på den spanske sydkyst.

Pensionisttilværelsen er lagt på hylden og i stedet søger han mod et af verdens fattigeste lande for at skabe en ny generation af succesiværksættere. I fællesskab med Glenn Mott, CSR-manager for Altan.dk, er Peter Knudsen netop rejst til Nicaragua i Mellemamerika for at skrive under på købet af otte hektar jord, hvor de frem mod 2018 vil opføre og drive en moderne skole for iværksættere.

Det er et såkaldt CSR-projekt, som det første spadestik tages til, og som Peter Knudsen nu inviterer andre danske virksomheder til at tage del i. Til gavn for danske virksomheder og Nicaraguas kommende iværksættere.

»Der er en generation af unge mennesker i Nicaragua, som har krudt i røven og vil en hel masse. Dem vil jeg gerne skubbe i den rigtige retning. Vi har altid deltaget aktivt i vores ­projekter, men med det nye projekt har vi muligheden for at bygge det op fra grunden. Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang,« fortæller Peter Knudsen og forklarer, at en samarbejdspartner eksempelvis kunne være en metalvirksomhed, der påtager sig opgaven at etablere et metalværksted på skolen.

Det er over ti år siden, Altan.dk med Peter Knudsen i spidsen lancerede sit første CSR-projekt. Det drejede sig om vandbrønde i ­Indien, og den samlede pris endte på 22.000 kroner. Mere end et årti senere har familiens årlige CSR-budget nået millionklassen, for­klarer Peter Knudsen.

Peter Knudsen, stifter ?og tidligere direktør ?for Altan.dk. Foto: Niels Ahlman Olesen Fold sammen
Læs mere

»Jeg synes, at når man har muligheden for at hjælpe, så har man også pligten. Det er en stor glæde at kunne dele penge ud,« siger han.

Egentlig havde 61-årige Peter Knudsen ­aldrig forestillet sig, at han skulle være selvstændig. Han er ordblind og oprindeligt uddannet ­murer, men dårlige konjunkturer fik ham på andre tanker.

I 1994 stiftede han Ringsted Bygnings­entreprise, og siden har han nydt iværksætterlivet i fulde drag.

»Det er vigtigt, at man har det sjovt. Derfor har jeg altid styret mine virksomheder med hjertet og maven. Samtidig er det enormt ­interessant at opbygge noget sammen med andre. Det er også det, der tiltaler mig ved ­projektet i Nicaragua,« siger Peter Knudsen.

Nicaraguas nye skole for iværksættere skal efter planen stå færdig i 2018.