Almene boligselskaber på spring til at udvide eksisterende byggeri

De almene boligselskaber kan løse deres problem med at skaffe byggegrunde til en acceptabel pris ved at lave tilbygninger på de grunde, de allerede ejer. Juristerne er dog lodret uenige om, hvorvidt det efter den nuværende lov kan lade sig gøre, uden at selskaberne skal betale en såkaldt tillægskøbesum for deres ’gamle’ grunde.

De Samvirkende Boligselskaber vil gerne udvide Jyllandshuse i Vanløse med 26 familieboliger og 42 ungdomsboliger. Se også visualiseringen på forsiden af denne sektion. Foreløbigt hænger projektet dog på, at Københavns Kommune kræver en tillægskøbesum på 206.000 kr. pr. bolig – en pris, som et advokatfirma afviser, at kommunen har ret til at opkræve. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de almene boligselskaber slår knuder på sig selv for at få budgetterne ved nybyggerier til at hænge sammen, når de skal betale tårnhøje grundpriser, kunne de formentlig løse hele deres problem ved blot at bygge til de steder, hvor de allerede har ejendomme.

Foreløbigt står en juridisk detalje dog i vejen, men den vil formentlig snart ikke længere være et problem.

KAB har foretaget en detaljeret analyse af sagen og vurderer at kunne tilføre hele 16.000 nye boliger a 50 kvm – naturligvis færre, hvis boligerne skal være større – til sine eksisterende ejendomme. Dertil kommer det potentiale, der ligger hos de øvrige almene boligselskaber.

Til sammenligning blev der ifølge Danmarks Statistik sidste år blot færdigbygget 2.000 almene boliger, hvoraf kun 74 er i København.

Generelt tema

Det handler altså om at fortætte byen. Det kan f.eks. foregå ved, at man tilføjer en ekstra etage eller to til en ejendom.

»Vi kan finde nogle steder, hvor vi har almene boliger i forvejen, men hvor man godt kunne have lidt flere – også uden at man ødelægger den sociale sammenhængskraft,« siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

Han vurderer, at de øvrige almene boligselskaber tænker i de samme baner.

»Det er et generelt tema, fordi vi har svært ved at gå ud på markedet og købe jord til priser, der gør det muligt at bygge billige almene boliger. Derfor begynder mange at kigge på, om der kunne være muligheder i egen baghave,« siger Jens Elmelund.

Han understreger dog, at det beregnede potentiale er teoretisk. I de konkrete tilfælde skal afdelingsbestyrelserne være enige i, at det er en god idé at udvide ejendommene.

Som et slag på tasken koster det 10-15 pct. ekstra pr. kvm at udvide en ejendom i forhold til at bygge en ny. Når det alligevel er interessant, skyldes det, at man til gengæld slipper billigere på grundprisen.

Strid om juraen

Det er dog også her, knasten ligger: Københavns Kommune har vurderet, at den har pligt til at opkræve en tillægskøbesum for grunden, når et alment boligselskab vil opføre flere kvm byggeri på den.

KAB har den stik modsatte holdning, i hvert fald når det gælder ejendomme opført før 1963. Her har Københavns Kommune ikke nævnt tillægskøbesum i kontrakten.

»Københavns Kommune har grundlæggende misforstået situationen. I størstedelen af de mulige fortætningssager er det vores faste overbevisning, at de ikke har hjemmel til at kræve tillægskøbesum,« udtaler advokat Jacob Ladefoged fra advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius i en artikel, som KAB udgiver i et nyhedsbrev i dag. Advokatfirmaet har foretaget sin vurdering på en forespørgsel fra KAB.

Over for Berlingske Business Ejendomme fastholder kommunen sin juridiske vurdering. Overborgmester Frank Jensen (S) er dog positivt indstillet på den måde, at han så sent som i oktober, sammen med sin partiformand Mette Frederiksen, har foreslået, at kommunerne får mulighed for at undlade at opkræve tillægskøbesum mod til gengæld at få udvidet anvisningsretten til de nye boliger.

Også bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) har i et svar til socialdemokraten Kaare Dybvad tilkendegivet en velvilje. Ministeriet er i gang med at undersøge juraen nærmere, og ministeren ser gerne, at andre end de almene boligselskaber får mulighed for at benytte de muligheder for tilbygninger, der måtte være.