Alm. Brand-oprør spreder sig

Aktionæroprøret i Alm. Brand spreder sig nu. Tidligere på ugen gik aktionæraktivisten Ole Steffensen til angreb på ledelsen. Han får nu opbakning fra flere aktionærer - heriblandt Falck-arving.

Aktionæraktivisten Ole Steffensen får nu opbakning til sit angreb på Alm. Brand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledelsen i den kriseramte finanskoncern Alm. Brand er kommet under hård beskydning fra mindretalsaktionærerne i selskabet.

Milliardtab i Alm. Brand Bank har sat koncernen under pres, og derfor forsøger Alm. Brand i en kæmpemæssig kapitaludvidelse at hente op mod 1,7 mia. kr. hos aktionærerne.

En kapitaludvidelse, hvor de nuværende aktionærer formentlig skal tage stilling til deres deltagelse med en pistol for panden.

Enten skal de kaste nye penge ind i Alm. Brand, der de seneste seks måneder er faldet 50 procent på børsen i en fortsættelse af en flerårig kursnedtur. Ellers også skal aktionærerne se deres ejerandel blive udvandet betragteligt.

Det fik mandag den kendte aktionæraktivist Ole Steffensen, der er kendt fra blandt andet Hafnia-sagen, til at blæse til angreb på ledelsen og kapitaludvidelsen.

Smid ledelsen på porten, sig nej til kapitaludvidelsen og split selskabet op, lød det fra Steffensen, der siden har fået opbakning fra en række mindre og større private aktionærer i selskabet.

En af støtterne er Erik Sophus Falck, der ejer lige over 10.000 aktier i selskabet. Han er advokat, fjerde generation i Falck-dynastiet og bestyrelsesformand i Danske Hoteller og er mere end almindelig træt af sit medejerskab af Alm. Brand.

Derfor har han netop sendt et brev til bestyrelsen i selskabet, hvor han opfordrer bestyrelsen til at indkalde til ekstraordinær generalforsamling.

"Årsagen til ønsket er, at der på denne ekstraordinære generalforsamling kan stilles forslag om hel eller delvis udskiftning af bestyrelsen med henblik på, at den nye bestyrelse kan etablere en proces, der skal ende op med at der ansættes en ny daglig ledelse, der kan bringe selskabet tilbage på et tilfreds- stillende indtjeningsniveau," skriver Erik Sophus Falck i brevet og tilføjer:

"Baggrunden er tydelig. Den daglige ledelse i selskabet har i en helt uforståelig grad været ansvarlig for afvikling af selskabets værdier."

Han henviser i brevet til, at aktiekursen i Alm. Brand er faldet fra 397,31 ved udgangen af 2006 til en aktiekurs omkring 47 i dag.

"Alene denne udvikling illustrerer med en sådan klarhed, at der er noget ganske galt med selskabets ledelse, og denne udvikling bygger jo på den økonomiske udvikling i selskabet, som er ganske forfærdelig," konstaterer Erik Sophus Falck i brevet.

Finanskoncernen er kommet under pres efter voldsomme tab i Alm. Brand Bank, der har tabt kæmpemæssige summer på ejendomsspekulanter og pantebreve.

Selvom det i udpræget grad er banken, der har skabt problemer for Alm . Brand, så kritiserer Erik Sophus Falck også forsikringsdelen af selskabet i brevet stilet direkte til bestyrelsen.

"Ikke alene har udviklingen i Banken været ubegribelig ringe og vel på niveau med Roskilde Bank og Forstædernes Bank, men også udviklingen i basisforretningen – Alm. Brand Forsikring – har været helt utilfredsstillende. En erstatnings- og omkostnings- procent (Combined Ratio) på omkring 100 i en længere periode er ganske enkelt ikke godt nok, og vidner om en ledelse, der ikke har styr på sin forretning," tordner Erik Sophus Falck.