Alm. Brand-direktør har fået appetit på vækst

Med et ualmindeligt godt regnskab i ryggen er Alm. Brand klar til at opsuge andre forsikringsporteføljer.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke så lang tid siden, Alm. Brand var genstand for spekulationer om at blive købt op af en af de store nordiske forsikringskoncerner. Men efter to opjusteringer i år og et velsmurt kvartal i forsikringsforretningen er det Alm. Brands adm. direktør Søren Boe Mortensen, der suger forsikringsforretning til sig og ikke udelukker opkøb.

"Vi kunne godt håndtere en større portefølje uden problemer. Men der er så vidt jeg ved ikke noget til salg," siger han.

Men i det forløbne kvartal har Alm. Brand dels overtaget tegningen af landbrugsforsikring fra Sønderjyske Forsikring, dels indgået en aftale med forsikringsselskabet Chartis om at overtage tegning af arbejdsskadeforsikringer. Og det er den type af flytning af mindre porteføljer, som Søren Boe Mortensen kan se ske i de kommende år fremfor større handler og fusioner.

"Der sker jo ikke de store ting derude, men disse to ting er jo også en form for konsolidering. Det er et spørgsmål om kritisk masse og kompetence til at betjene kunder på nogle komplicerede området, og jeg kan godt forestille mig, at andre kommer til at træffe dette valg - også fordi Finanstilsynet i forbindelse med Solvency II-reglerne ikke gør det lettere at håndtere komplicere forsikringsområder," siger han.

I der netop overståede kvartal fik Alm. Brand branchens bedste combined ratio, som udtrykker erstatninger og omkostningers andel af de indbetalte præmier.

Men banken er fortsat koncernen smertensbarn.

"Banksiden er jeg ikke tilfreds med, men udviklingen går i den rigtige retning og har gjort det i nogle kvartaler i træk," siger han.

Direkte adspurgt erkender Søren Boe Mortensen, at det rent økonomisk havde været en bedre forretning af afvikle banken med dens mangeårige underskud.

"Hvis man kigger isoleret økonomisk på det, så havde det været bedre at afhænde banken. Men der er det ikke af hensyn til koncernens øvrige forretninger og koncernens troværdighed," siger Søren Boe Mortensen.

Han forventer overskud i banken omring 2015-2016, når det lange træk med at skille sig af med underskudsgivende engagementer er slut.

Lige nu er det ét stort ejendomsengagement samt mælkeproducenter i landbruget, der volder problemer. Ejendomsengagementet har en størrelsesorden, så der blev nedskrevet 27 millioner kroner på området, selv om der er overskud på andre ejendomsengagementer.

På pensionsområdet skille Alm. Brand sig ud ved at holde fast i de traditionelle pensionstyper med garanti - en pensionstype, som de fleste andre pensionsselskaber er ved at skille sig af med bl.a. ved at udbetale kunderne en del af reserverne med for at forlade garantierne. Men det er der ingen planer om i Alm. Brand.

"Så længe garantierne ligger fornuftigt i forhold til markedet, så er det et godt produkt. Og vi har ikke planer om at afskaffe garantipension. Vi har rådgivet kunderne, da de kom, og vi tror ikke, at de grundlæggende har ændre deres holdning, fordi der er gået mode i de andre pensionstyper," siger Søren Boe Mortensen.