Allergivaccine må vente på fuld dansk accept

Midt i græspollen-sæsonen, der er allergikeres værste tid på året, har Alk-Abellós banebrydende nye tablet-baserede vaccine kaldet Grazax også fået det blå stempel i Holland og Østrig.

De to landes sundhedsmyndigheder har sagt ja til fuldt medicinaltilskud til patienterne.

I forvejen har Tyskland, Sverige og Storbritannien alle bevilget fuldt tilskud, mens Danmark, som medicinen kommer fra, tøver. Indtil nu har Lægemiddelstyrelsen besluttet, at der blot kan bevilges såkaldte individuelle tilskud i enkeltstående tilfælde til medicinen, som er udviklet i Alk-Abellós laboratorier i Forskerparken Scion DTU, og hvor også den vigtigste del af produktion og pakning foregår, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Tabletterne har en langt mildere virkningsprofil, de er lettere at tage, og effekten er fuldt på højde med injektionsbehandlingen. Oven i købet er tabletterne billigere for samfundet, fordi man ikke skal til lægen og have indsprøjtninger. Derfor bør Grazax have samme adgang til tilskud som injektionsbehandlingen. Det kan myndighederne i vore nabolande se fornuften i, forklarer kommunikationschef Jacob Frische, Alk-Abelló.

Foreløbig har Lægemiddelstyrelsen givet afslag på generelt tilskud, og afventer yderligere data fra det langtidsstudie med Grazax, der i øjeblikket kører på tredje år.

Når indeværende pollensæson er forbi i slutningen af august, har selskabet behandlingsdata fra tre år, og de vil være bearbejdet omkring årets udgang. Herefter sendes de straks til Lægemiddelstyrelsen.

- Senest til den tid håber vi selvsagt på en positiv afgørelse, siger Jacob Frische og tilføjer, at Alk-Abelló vil følge de patienter, der indgår i studiet, i endnu to år, hvor de ikke længere får medicin. Her vil det vise sig, om vaccine-virkningen er varig.

- Det er klart, at vi som dansk virksomhed gerne vil kunne sige, at vores medicin også er fuldt tilskudsberettiget her i Danmark, tilføjer Jacob Frische. Han oplyser, at de store lande Middelhavs-lande Italien, Frankrig og Spanien formentlig inden årets udgang vil beslutte, om de i lighed med de øvrige nævnte europæiske lande vil give fuldt tilskud.

En uafhængig medicinalanalytiker, Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank, tror, at også Middelhavslandene vender tommelfingeren opad.:

- Jeg venter fuld medicinalgodkendelse fra disse lande og i det hele taget en positiv nyhedsstrøm omkring Grazax, siger Hørning Andersen.

Han påpeger, at Grazax i kliniske studier har vist en god effekt og færre bivirkninger end de eksisterende immunterapier, og han forventer, at yderligere kliniske studier vil favorisere brugen af Grazax.

Tabletterne ganske dyre, og det er formentlig en af grundene til de danske myndigheders nølende holdning.

- Det har været en langvarig og kostbar proces at udvikle dette nye lægemiddel, og det må nødvendigvis afspejle sig i prisen. Men man må også se samfundsøkonomisk på prisproblematikken, og dér ser Grazax særdeles fornuftig ud, siger Jacob Frische.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis