Allergan-CEO: Regler blev skabt til at forhindre Pfizer-aftale

Det ser "helt afgjort" ud som om det amerikanske finansministerium har ændret skattelovgivningen for at forhindre en kæmpe overtagelse af Botox-producenten Allergan.

Allergan-topchef Brenton Saunders føler sig "taget med bukserne nede" af de nye regler, der har fået medicinalkolossen Pfizer til at opgive sit køb af selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allergan-topchef Brenton Saunders føler sig derfor "taget med bukserne nede" af de nye regler, der har fået medicinalkolossen Pfizer til at opgive sit køb af selskabet.

»At ændre reglerne, efter at spillet er sat i gang, er en anelse uamerikansk, men det er den situation, vi er i,« siger Saunders til CNBC.

»Vi konstruerede denne aftale efter reglerne,« fortsætter han over for nyhedsmediet.

Allergan har sit juridiske hovedkvarter i Dublin, men bliver drevet fra New Jersey. New York-baserede Pfizer kunne således ved en overtagelse skifte skatteadresse til Irland, hvor selskabet ville blive underlagt en lavere skattesats.

De nye skatteregler bliver anset som en sejr for præsident Barack Obamas regering, der gerne har villet komme virksomhedernes skattefidus til livs. Reglerne, der var skrappere end ventet, skal forebygge, at selskaberne flytter til en ny og mere favorabel skatteadresse blandt andet ved hjælp af en fusion.

Ifølge CNBC ville Pfizer kunne have sparet mere end 1 mia. dollar i skattebetalinger om året ved at flytte sit domicil.

Transaktionen ville, hvis den var blevet gennemført, med 160 mia. dollar have været den største virksomhedshandel nogensinde inden for sundhedsplejesektoren, men nu står Pfizer i stedet foran at skulle betale 150 mio. dollar i et gebyr til Allergan for udgifter relateret til handlen.