Aller sigtet for bestikkelse

I den såkaldte Se og Hør-sag er Aller Media blevet sigtet for at have overtrådt straffelovens bestemmelse om privat bestikkelse. Det kan koste medievirksomheden en anseelig bøde.

Hvis Aller-koncernen med den administrerende direktør Pål Thore Krosby i spidsen bliver dømt for bestikkelse tager bøden udgangspunkt i koncernens omsætning. Aller omsatte for 4,2 mia. kr. i regnskabsåret 2012/2013. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører til sjældenhederne, at danske virksomheder sættes i forbindelse med bestikkelse og korruption. Og endnu sjældnere er det, at danske virksomheder sættes i forbindelse med bestikkelse på dansk jord. Vores selvopfattelse siger os, at den slags ikke sker i Danmark, og Danmark ligger da også i top som duksen i internationale sammenligninger.

Men i Se og Hør-sagen, hvor sladderbladet Se og Hør angiveligt har betalt den såkaldte tys-tys-kilde for kreditkortoplysninger om kendte danskere, er det ikke desto mindre politiets opfattelse, at der er grund til at sigte Aller Media, der udgiver Se og Hør, for overtrædelse af straffelovens § 299, stk. 2.

»Det er en sigtelse for bestikkelse,« konstaterer juraprofessor Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet.

Samme paragraf er to journalister i øvrigt også sigtet for at have overtrådt.

Usædvanlig sag

Den pågældende paragraf omhandler privat bestikkelse, hvad enten man er den, der modtager bestikkelse eller den, der giver bestikkelse. Og det er ikke hverdagskost for politiet at rejse sigtelse efter den paragraf.

»Den her sag er i det hele taget helt usædvanlig. Det er meget sjældent, at vi har en sag af den her kaliber, og dermed er det også meget sjældent, at vi bruger de her paragraffer,« siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen, Københavns Vestegns Politi.

Aller Media og de to journalister er også sigtet for overtrædelse af straffelovens såkaldte hackerparagraf samt markedsføringslovens bestemmelse om videregivelse af erhvervshemmeligheder. Sigtelserne blev rejst onsdag i sidste uge samtidig med, at Københavns Vestegns Politi sammen med Rigspolitiets Nationale Cyper Crime Center foretog ransagninger hos Aller Media og to mistænkte journalister.

Ingen præcedens

En overtrædelse af straffelovens bestikkelsesparagraf om privat bestikkelse kan give bødestraf eller fængsel i op til fire år. En virksomhed kan dog ikke idømmes fængselsstraf, så hvis det på et tidspunkt måtte komme til domfældelse, vil straffen for Aller Media blive en bøde. Men den kan til gengæld blive stor.

»Bødens størrelse tager udgangspunkt i virksomhedens omsætning, så det er en anseelig bødestraf, der kan blive tale om,« siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen.

Aller-koncernen, der kontrolleres af Aller-familien, som også tæller eventyreren, kendisen og overdirektør Bettina Aller, omsatte i regnskabsåret 2012/13 for 4,2 milliarder kroner. Nettoomsætningen i den danske del af forretningen var i samme år på knap 1,3 milliarder kroner.

Hvor stor en bøde, Aller Media måtte blive idømt, hvis det kommer så langt, er umuligt at sige, da der ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted ikke er nogen præcedens at støtte sig til, da bestikkelsessager er så sjældne i Danmark.

»Bøden vil blive udmålt efter de almindelige udmålingsregler, forbrydelsens grovhed og gerningsmandens økonomiske forhold. Det er ikke en bestemmelse, der bruges særlig tit, og jeg kan også være i tvivl om, hvorvidt den er lige i øjet i den her sag, fordi bestemmelsen forudsætter, at den, der får bestikkelsen varetager en andens formueanliggender,« siger Lars Bo Langsted.

Allers etik

Aller Holding, der ejer Aller Media, vedtog i 2012 en række etiske retningslinjer for hele Aller-koncernen, der også tæller selskaber i Norge, Sverige og Finland. Der er bl.a. retningslinjer om ansættelsesforhold, interessekonflikter, korruption og bestikkelse.

»Selskaber i Aller-koncernen må ikke bestikke eller anvende andre ulovlige metoder,« hedder det i Aller-koncernens såkaldte »Code of Conduct«.

Formålet med retningslinierne er at fremme ansvarlig adfærd. Berlingske ville gerne have spurgt Aller Medias administrerende direktør, Pål Thore Krosby, hvordan sigtelsen for bestikkelse og Se og Hør-sagen i det hele taget harmonerer med Aller-koncernens etiske retningslinier, samt om hvordan han forholder sig til sigtelsen om bestikkelse.

Men Pål Thore Krosby oplyser, at »jeg kan som tidligere sagt desværre ikke udtale mig om disse forhold, mens undersøgelsen pågår«. Undersøgelsen er den interne undersøgelse, som Aller-koncernen selv har iværksat.