Alle vil have fingre i din mobile tegnebog

Samsung, Google og Nets er de seneste i den stadig længere række af virksomheder, som gerne vil levere den foretrukne mobilbetaling.

Det ser let ud: Man svinger bare mobiltelefonen hen over kortlæseren - så er der betalt. Helt så enkelt er det dog ikke, for masser af kortlæserne kan ikke bare forstå de mange nyee slags mobilbetaling, som giganterne lægger op til. Nets, som står bag dankortet, begynder til sommer i Norge. Foto: Nets Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Giganterne står i kø for at blive leverandør af din foretrukne, digitale tegnebog i mobiltelefonen.

Mobilbetaling i et langt større omfang end både Mobile Pay og Swipp er i fokus på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i det nordøstlige Spanien, hvor indtil nu verdens største mobilproducent Samsung, internetgiganten Google og Nets, som står bag dankortet, har løftet mere af sløret for, hvad der vil ske i de kommende måneder.

Nets begynder i Norge til sommer

Nets viste mandag i denne uge, hvordan mobilbetaling herfra vil foregå. Den norske Eika Kredittbank tager fra juni Nets' løsning i brug i syv lokale banker, hvor helt op til 100.000 kunder vil kunne bruge den. Den bygger - som de fleste mobilbetalingsløsninger - på, at der i mobiltelefonen sidder en såkaldt NFC-chip. Det gør der i alle nyere telefoner, d.v.s. dem, der er produceret gennem de seneste halvandet år. NFC er en særlig teknologi, som også kan bruges til f.eks. at koble trådløse højttalere sammen med mobiltelefonen ved simpelt hen at »gokke« telefonen let på kanten af højttaleren.

På samme måde lægger man telefonen over en betalingsterminal, der forstår oplysningerne fra NFC-chippen, og har så betalt med det samme.

Nets og Eika samarbejder med Samsung om projektet i Norge, som bruger teknologi fra Oberthur Technologies. Der bliver tale om en mobil tegnebog med egen digital sikkerhed, som Nets så leverer til nordiske udstedere. Ifølge Nets kan tegnebogen også rumme digitale medlemskort, bonuspoints, rabatter, kuponer og vouchere.

Samsung Pay virker på alle kortlæsere

Sikkerheden ligger i telefonen og ikke på SIM-kortet, hvorved man ikke er låst til sit teleselskab.

Endnu fungerer løsningen kun med tre Samsung-telefoner, den ældre Galaxy S4 og de to nye, Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge, som Samsung præsenterede søndag på Mobile World Congress. Og så virker den kun på omkring 20 procent af betalingsterminalerne i Norge.

Præcis det problem håber Samsung at komme ud over med sin helt egen mobilbetaling, Samsung Pay. Det bliver til sommer lanceret i USA og hjemlandet Sydkorea. Modsat andre betalingssystemer, som kræver særlige chips, arbejder Samsung Pay umiddelbart sammen med de magnetstriber, som allerede findes i kortlæserne i butikkerne. Dermed kan Samsung Pay fra dag 1 bruges langt flere steder end Apples tilsvarende mobilbetalingssystem, Apple Pay. Og Samsung Pay kan tilsvarende bruges sammen med traditionelle betalingskort som Mastercard og Visa.

Google barsler snart med Android Pay

Også internetgiganten Google kæmper for at få fat i det attraktive mobilbetalingsmarked. Google, hvis mobilstyresystem Android ligger på omkring 83 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner i verden, har aldrig haft held med sin Google Wallet, der betragtes som bøvlet og dermed for svær at bruge.

Googles Android-chef, Sundar Pichai, luftede i sin præsentation i Barcelona enkelte detaljer for den kommende Android Pay, som også kræver en NFC-chip. Sandsynligvis bliver den en indbygget del af Android og ikke en separat applikation, sådan som Apple Pay er det. Dermed vil andre udviklere kunne bygge Android Pay ind i deres egne applikationer, og Google vil stadig være manden-i-midten.

»Vi laver det på en måde, så alle andre kan bygge en betalingstjeneste på toppen af Android,« siger Sundar Pichai til den britiske avis The Guardian.

Google vil senere gøre det muligt at bruge fingeraftrykslæsning som godkendelse, og for at højne sikkerheden vil Android Pay for hver eneste betaling skabe et engangskreditkortnummer. Kreditkortdata i Android Pay gemmes på selve telefonen, så man også kan betale, selv om man ikke har en dataforbindelse.

Visa, Mastercard og American Express har allerede sagt, at de vil understøtte Android Pay, når det måtte blive lanceret. Alle forventer at høre mere om netop dette, når Google til maj holder sin årlige, store I/O-udviklerkonference.

 

LÆS MERE