Alle skal betale for at se TV2 fra næste år

Partierne bag aftalen om abonnementsbetaling for TV2 fra år 2012 har i dag besluttet at ændre den tidligere vedtagne model (opdateret 14:52).

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne bag den seneste mediepolitiske aftale i har i dag lavet en ny aftale om brugerbetaling på TV2 fra 2012. Dermed er planerne om det såkaldte TV2-alenekort droppet.

I stedet kan alle hustande fra 2012 fremover se frem til at skulle have en tier op af lommen hver måned, hvis de vil se TV2. I den nye aftale kan ingen fremover se TV2 gratis, til gengæld bliver prisen mærkbart lavere end i dag.

- Vi har måttet konstatere, at den tidligere besluttede ”TV 2-alene-kort”-model for dem, som i dag kun modtager TV 2 og DR samt andre gratis kanaler, rummer så betydelige udfordringer, at det ikke er hensigtsmæssigt at følge dét spor. Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at skabe bred politisk enighed i medieaftalekredsen om en anden løsning, som vil stille alle lige. Muligheden for at opkræve abonnementsbetaling er den eneste farbare vej til at løse TV 2’s økonomiske udfordringer på sigt, siger Kulturminister Per Stig Møller (K).

Simpel administration

I forhold til den gamle model er den nye aftale væsentlig enklere at administrere for alle parter. Den nye betalingsmodel er en abonnementsmodel, hvor alle seere skal betale det samme for at se TV2.

I den tidligere aftale skulle alle hustande, der modtager TV2 gennem kabel-TV, betale omkring 25 kroner om måneden for at se kanalen, mens de der benyttede en stueantenne slap gratis. For at se TV2 gratis krævede det dog en dekoder og et såkaldt TV2-alenekort. Hver hustand kunne desuden kun få et kort, og dermed kun se TV2 gratis på et fjernsyn af gangen. 


Ordningen modtog omfattende kritik fra flere sider, fordi den både var omkostningstung og medførte en omfattende administrativ byrde for TV-distributørerne. Alene administrationen ville koste TV2 op mod 70 mio. kroner årligt, lød vurderingerne

Hvorfor betale for TV2?

Officielt har TV2-alenekortets fremtid ikke været truet, trods den omfattende kritik. Men kulturministeren og forligsparterne har arbejdet videre bag kulisserne for at finde et alternativ i lyset af de mange kritiske høringssvar.

I tilknytning til den nye aftale har Boxer tilkendegivet, at selskabet er indstillet på at tilbyde TV2 som en a la carte-kanal. Det vil således blive muligt at modtage TV 2 som eneste betalings-tv-kanal, hvis man ønsker det.

Den nye aftale skal dog først godkendes af EU før den kan træde i kraft, da den er del af den omstruktureringsplan for TV2, som er under behandling i Kommissionen.