Alle løsladt i stor bestikkelsessag

Tre personer er tirsdag blevet løsladt i sagen om bestikkelse af offentligt ansatte i forbindelse med IT-udbud. Dermed er alle sigtede i sagen nu på fri fod.

I Danmark beskæftiger Atea mere end 1000 medarbejdere. (Foto: Christian Ringbæk/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk

Samtlige sigtede i danmarkshistoriens største sag om bestikkelse af offentligt ansatte er nu på fri fod.

I alt er 13 personer sigtet for at have bestukket eller modtaget bestikkelse i forbindelse med udbud af offentlige IT-kontrakter.

Seks personer har været varetægtsfængslet i sagen. Tre blev løsladt i slutningen af juni, og tirsdag følger de tre sidste trop, oplyser Bagmandspolitiet til Berlingske Nyhedsbureau.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen forsikrer, at det ikke er udtryk for, at efterforskningen er gået i stå.

»Sagen er på ingen måde ved at smuldre. Når man har foretaget afhøringer og samlet de nødvendige dokumenter, så må man vurdere, om de pågældende fortsat kan påvirke efterforskningen. Det mener vi ikke længere er tilfældet. Vi forsætter nu efterforskningen med de spor, vi har,« oplyser han.

Ved en større politiaktion 9. juni blev en lang række adresser ransaget på Sjælland. 13 personer blev sigtet, og seks af dem blev varetægtsfængslet efter et knap 18 timer langt retsmøde ved Retten i Nykøbing Falster.

Mistanken er, at ansatte fra de to IT-firmaer Atea og 3A-IT har bestukket offentligt ansatte hos henholdsvis Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen i forbindelse med udbud af store IT-kontrakter.

Det er ansatte fra de to IT-firmaer, en medarbejder fra Region Sjællands IT-afdeling og en ledende figur fra Rigspolitiet, der har været varetægtsfængslet.

24. juni blev tre af de seks mistænkte løsladt, da Østre Landsret omstødte den varetægtsfængsling, som Retten i Nykøbing Falster havde idømt dem i frygt for, at de kunne påvirke politiets videre efterforskning, hvis de var på fri fod. De tre sidste forblev varetægtsfængslet.

Morten Niels Jakobsen fortæller, at politiet nu vil forsætte efterforskningen. Han tør ikke vurdere, hvornår et eventuelt anklageskrift kan ligge parat.

Bestikkelsen har blandt bestået af luksusrejser til Dubai, USA og hotelophold i Danmark samt et sponsorat til travbanen i Nykøbing Falster.

Bagmandspolitiet opretholder fortsat sigtelsen af samtlige 13 personer, oplyser Morten Niels Jakobsen.