Alle elsker Opera

Norsk internetsoftware vinder stort frem - og tjener penge.

Danske Lars Boilesen har som topchef for det norske softwareselskab Opera for alvor fået sat vind i sejlene. Foto: Opera Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norske internetselskab Opera er stærkt på vej fremad.

Med danskeren Lars Boilesen i chefstolen er der nu stærk vækst i både omsætning og resultat, viser regnskabstallene for tredje kvartal. Opera Software, som selskabet retteligt hedder, står bag internetprogrammet Opera, der konkurrerer med blandt andre Microsofts Internet Explorer og Mozillas Firefox om at blive det foretrukne vindue til Internet.

Store sider på lille mobilskærm

Opera har dog fået massiv succes på det meget vigtige mobilmarked, som er i kolossal vækst. Opera har i mange år haft en teknik, som formåede at klemme almindelige netsider sammen, så de lynhurtigt kunne vises på telefonens langt mindre skærm. Siden kom Opera Mini, som direkte er strikket sammen til mobiltelefoner, og som er blevet meget populært, fordi det både kan vise siderne, som de ser ud, og tilpasset en mobilskærm.

I august skrev Opera kontrakt med norske Telenor, et af verdens største mobilselsskaber, om at tilpasse Opera til de 184 millioner Telenor-kunder.

Opera venter nu at nå en omsætning på mellem 684 og 692 millioner norske kroner i år og at have udgifter på 582-588 millioner kroner. Det er bedre udsigter end tidligere.

Oppe mod de store

Omsætningen i tredje kvartal steg fra 135 millioner norske kroner sidste år til 178 millioner i år. Driftsresultatet gik fra minus fem millioner til plus 35 millioner, og resultatet før skat voksede fra 16 til 29 millioner norske kroner.


Opera har gennem tiderne kæmpet hårdt for at bryde Microsofts dominans på internetmarkedet. Det var en klage fra Opera, der tidligere i år fik EU til at gennemtvinge, at alle Windows-brugere skulle have frit valg mellem, hvilket program de ønskede at bruge, når de ville på nettet.