Alle danskere har internet nok til offentlig selvbetjening

Digitale velfærdsydelser som videokonsultationer og hjemmemonitorering over nettet kræver ikke højere internethastigheder, viser kortlægning.

Der er nærmest ingen steder i landet, hvor det er umuligt at bruge digitale velfærdsydelser over nettet som f.eks. videokonsultation med lægen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke på grund af de stadig flere selvbetjeningsløsninger og brug af digitale velfærdsydelser over nettet i det offentlige, at danskerne har brug for internetforbindelser med højere hastighed.

Så længe det bare er muligt at få en internethastighed på tre megabit i sekundet som både download og upload, får ingen danskere problemer med at bruge det offentlige på nettet. Det kan mobilnettene levere i nærmest hele Danmark, og bruger man kabelnet - enten fastnet, kabel-TV-net eller fibernet - kan 99 procent af husstandene være med. I 2020 vil behovet kun være hastigheder på fem megabit i sekundet, hvilket lige nu 84 procent af samtlige 2,67 millioner husstande kan klare på en fast forbindelse.

Ingen hindringer for at rulle videre

Det fastslår en ny rapport, som PA Consulting Group har udarbejdet for Energistyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Rapporten er et indspark i den standende debat, hvor nogen mener, at Danmark halter bagefter, fordi mange ikke vil betale for de rigtigt høje hastigheder på over 50 megabit i sekundet, som stadig flere internetudbydere - heriblandt teleselskaberne - kan tilbyde.

»Det er dejligt at få vished for, at vi i Danmark har de nødvendige forudsætninger for at udbrede digitale velfærdsløsninger til næsten hele landet,« siger Susanne Duus, teamleder i Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet med ansvar for at få udbredt den offentlige digitalisering af Danmark.

Det offentlige kan spare milliarder af kroner hvert år ved at gøre det muligt for folk at klare udbredt selvbetjening og sundhedstilbud over nettet. Det mindsker risikoen for fejl, når man afleverer oplysninger direkte, det går hurtigere, det sparer tid, og man kan betjene sig selv døgnet rundt.

Rapporten »Tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd« er udarbejdet, så kommunerne og regionerne har et bedre grundlag for at vælge den rigtige bredbåndsløsning, når man f.eks. skal tage digitale løsninger i brug hjemme hos folk. Det kan være indberetning af sundhedsdata til eller en videokonsultation med lægen eller hospitalet, så man slipper for at skulle af sted hjemmefra, ller brug af GPS-sporing og faldmålere, som selv kan give besked.

Film og TV over nettet kræver kræfter

Det, der virkelig trækker på internetforbindelsen, og som kræver hurtigere og større abonnementer, er den udbredte brug af streaming - altså at se TV og film over nettet.

Ikke alene går alle på nettet langt oftere for at se levende billeder. Det sker også fra mere og mere udstyr samtidig - f.eks. flere PCer, mobiltelefoner og tavle-PCer derhjemme -, og kravene til billedkvaliteten vokser hele tiden, hvilket kræver, at der kan overføres flere data på samme tid.

I dag er 55 procent af al mobildatatrafik i verden netop film- og TV-streaming, og det vil stige til 75 procent i 2023, anslår den svenske mobilgigant Ericsson, som halvårligt kortlægger udviklingen. I dag bruger hver aktiv smartphone i Vesteuropa, herunder Danmark, i gennemsnit 4,1 gigabyte data om måneden. I 2023 skal mobilabonnementet kunne klare 28 gigabyte data månedligt.

5.700 adresser får en statslig pose penge

Energistyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark, har i denne uge besluttet, hvordan de 102 millioner kroner, som efter en forhøjelse i sidste måned er sat af som statstilskud til at skaffe bedre internetforbindelser i områder af Danmark, som ikke ellers vil kunne komme op i fart, skal fordeles.

72 ansøgninger dækkende 5.700 adresser var kommet ind. Heraf har omkring 4.000 adresser - de 80 procent i landzoner - nu udsigt til at få en pose penge oven i de penge, som de selv skal lægge på bordet, fra den såkaldte bredbåndspulje. Regeringen og Dansk Folkeparti forhøjede i november dette års beløb fra 40 til 102 millioner kroner.

Der bør dog stadig være fokus på at få flere danskere til at investere i højere internethastigheder på hjemmeforbindelsen, mener arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv, som glæder sig over, at kabel-TV-net og fibernet i Danmark skal gøres åbne, så konkurrenter kan leje sig ind og tilbyde forbindelser og tjenester.

»Hurtigt og stabilt internet fremmer digitaliseringen og produktiviteten i Danmark. Den gode udvikling vil snart tage yderligere fart, da der er åbnet for konkurrence på bredbånd over kabel-TV-bredbånd og snart også på en række fibernetværk. Selskaberne kommer til at konkurrere om at trække kunderne ind på de hurtige forbindelser og tilbyde attraktive produkter. Det kræver dog fortsat politisk fokus på at få åbnet netværk i alle dele af landet,« siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

På internetadressen tjekditnet.dk kan man undersøge, hvor hurtig en internetforbindelse man kan købe på netop sin adresse og fra hvilke udbydere, ligesom man kan se, hvilke teleselskaber der dækker bedst her, så man kan vælge sit mobilabonnement fra det rigtige teleselskab.

Læs mere: Hent selv rapporten »Tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd« (i PDF-format)

Opdateret 2017-12-14 for at klargøre, at rapportens fokus er på digitale velfærdsydelser og ikke den almindelige selvbetjening over nettet hos det offentlige, der kræver endnu mere af internetforbindelsen.