ALKs nye topchef: Vi skal have skuldrene lidt ned og kigge fremad

Når Carsten Hellmann inden årsskiftet tiltræder som administrerende direktør hos den danske allergivirksomhed ALK-Abelló, bliver der mulighed for blandt andet at kigge på selskabets produktportefølje og de eksisterende samarbejder.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS. Arkivfoto: Allergimedicin.
Læs mere
Fold sammen

Det fortæller Carsten Hellmann, som senest den 1. januar 2017 sætter sig i chefstolen hos ALK-Abelló, der siden februar har været på jagt efter en afløser til forhenværende administrerende direktør Jens Bager.

Den kommende ALK-topchef kommer fra en stilling som øverste direktør i Merial, som arbejder med produkter inden for dyresundhed. Merial hører under den franske medicinalkoncern Sanofi, hvor Carsten Hellmann er en del af koncerndirektionen.

Inden sin tiltrædelse hos ALK-Abelló ønsker Carsten Hellmann ikke at gå alt for meget ind i, hvor han ser vækstmuligheder hos det danske allergiselskab.

Han nævner dog, at der allerede ligger et potentiale inden for ALK's område med husstøvmideallergi, hvor der blandt andet er store forventninger til selskabets nye tabletvaccine Acarizax.

Kendskab til Sanofi

Derudover ser Carsten Hellmann muligheder inden for astmaforretningen samt i samarbejdet med den amerikanske partner Merck, som han kender fra sin tid hos den franske medicinalkoncern Sanofi, hvor han sidder i koncernledelsen.

»I forhold til selskabets setup omkring støvmider og astma er det områder, der rummer et stort potentiale, hvis man får gjort det rigtigt og får struktureret sig rigtigt. Hvordan det kommer til at skulle se ud, vil jeg gerne vente med at være alt for konkret omkring, fordi jeg også først skal se, hvor langt selskabet er fra nogle af de ting«, siger Carsten Hellmann til Ritzau Finans.

Han tilføjer imidlertid, at det kan handle om både at se på selskabets kunder, porteføljen af produkter, forskellige samarbejder, og hvordan man accelererer eller får gjort de enkelte dele bedre.

»ALK er inde i en god gænge, og det er en godt "performende" virksomhed, som egentlig bare skal have skuldrene lidt ned og kigge fremad«, lyder det fra Carsten Hellmann.

Erfaring med at skabe vækst

Om sin egen opgave som kommende ALK-topchef mener Carsten Hellmann, at han kan benytte erfaringen fra sine tidligere job, hvor han har været med til at skabe vækst.

»Da jeg startede hos Merial i 2013, havde selskabet negativ vækst. Men i 2015 lukkede vi året med 21 pct. vækst på toplinjen og 32 pct. på bundlinjen, samtidig med at der blev omsat for 19 mia. kr. Det var ikke mig alene, der sørgede for det. Det var hele teamet i virksomheden, som vi fik til at spille bedre sammen ud fra de samme produkter og medarbejdere«, siger han.

Ifølge Carsten Hellmann er en succesfuld virksomhed lig med en virksomhed, der hvert år vokser på både top- og bundlinjen.

»Alt indimellem er mellemregninger, hvor man bliver nødt til at prøve at arbejde sammen som et team. Man skal have brudt siloer ned for at få folk til at arbejde bedre sammen eller måske ændre sin udviklings- eller marketingstrategi. Det er mellemregningerne«, forklarer han.

»Men i sidste ende skal man have skabt en succesfuld virksomhed, som folk gider at arbejde for. Og det er det, vi skal sørge for - at ALK bliver ved at vokse både på top- og bundlinjen. På den måde bliver der også plads til at tage lidt flere risici og gøre nogle forskellige ting«, fortsætter Carsten Hellmann.

Hos sin nuværende arbejdsgiver har Carsten Hellmann været med til at gennemføre en turnaround af Merial, hvorefter Sanofi har besluttet at frasælge selskabet til Boehringer-Ingelheim for en pris på omkring 86 mia. kr.

Carsten Hellmann vil færdiggøre frasalget af Merial, inden han starter som administrerende direktør i ALK.