ALK-konkurrents fase 3-studie slår fejl

Det britiske biotekselskab Circassia må konstatere, at selskabets fase 3-studie med en allergivaccine mod katteallergi er slået fejl.

Arkivfoto: ALK-abelló. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS

Circassia har satset på udvikling af injektionsbaserede vacciner, mens danske ALK-Abelló igennem en lang periode har målrettet sin udviklingsindsats mod tabletvacciner. Circassias studie med katteallergivaccinen var det første fase 3-studie med den nye type vacciner, der i tidligere studier har vist effekt med bare fire injektioner over en 12 ugers periode.

I fase 3-studiet opnåede både gruppen af patienter, der fik den aktive katteallergivaccine, såvel som gruppen, der fik placebo - eller hvad man kunne betenge som snydemedicin - en større reduktion i deres allergisymptomer og brugen af symptomdæmpende medicin. Dermed var det ikke muligt at vise en væsentlig forskel mellem de to patientgrupper.

»Vi er overraskede og skuffede over disse resultater. Sådan en dramatisk placeboeffekt fremgik ikke af vores tidligere fase 2-studier. Men i et større studie i denne målestok eliminerede det muligheden for at identificere en effekt af behandlingen på trods af væsentlige forbedringer i forsøgspersonernes allergisymptomer og brug af symptomdæmpende medicin,« siger administrerende direktør i Circassia Steve Harris ifølge meddelelsen.

Circassia vil nu analysere studiets datasæt for at fastslå, om der var andre faktorer, der påvirkede studiets udfald, og hvilken betydning det bør få for selskabets portefølje af allergivacciner under udvikling.

Et fase 3-studie med en allergivaccine mod græs, der blev indledt i maj, er midlertidigt stoppet, og det gælder også et tidligt studie med en vaccine mod ragweedallergi. Et fase 2-studie med en vaccine mod birkeallergi er så langt henne, at det vil blive afsluttet. Også et fase 2b-studie med en vaccine mod husstøvmideallergi er langt fremme, men ledelsen overvejer stadig, hvilke implikationer resultaterne skal have i forhold til det videre studie.