ALK-chef: Vi skal nok lige sunde os lidt

Det er et slag for ALK, at selskabets partner på det amerikanske marked har opgivet at sælge dets produkter.

Fungerende administrerende direktør og bestyrelsesformand Steen Riisgaard erkender da også, at situationen er langt fra optimal for selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Merck, der har stået for at skulle sælge medicinalselskabet ALK's produkter på det lukrative og enorme amerikanske marked for medicin, har opgivet det.

Det er et hårdt slag for ALK, der dermed er sat i stå på markedet.

Fungerende administrerende direktør og bestyrelsesformand Steen Riisgaard erkender da også, at situationen er langt fra optimal for selskabet.

- USA bidrager ikke meget i øjeblikket, men det er klart, at vores forventning har været, at Merck kunne få dette her til at blive stort i USA. Der må vi erkende, at de ikke har ment, at det kunne hænge sammen, siger Steen Riisgaard og fortsætter:

- Lige når sådan noget her sker, så skal vi lige sunde os og trække vejret. Men det giver os en mulighed for at gentænke hele vores tilgang til det amerikanske marked.

ALK havde store aspirationer på det amerikanske marked, der er blevet spået at kunne blive næsten fem milliarder kroner værd om året. Men det har Merck altså ikke kunnet se.

Det amerikanske marked er notorisk dyrt at komme ind på, da det i udgangspunktet kræver en stor salgsstyrke, et stort arbejde med de forskellige sundhedsforsikringer og en gedigen organisation. Alle ting, som ALK havde regnet med, at Mercks størrelse kunne stå for.

Det er ikke sikkert, at ALK selv har musklerne til at løfte den opgave.

- Vi havde lagt al vores fremtid i Nordamerika i hænderne på Merck, og havde håbet på, at det gik godt.

- Vi tror meget på det amerikanske marked, og vi tror på, at det kan blive stort. Men det kræver en anden tilgang, end der har været brugt hidtil. Det er klart, at sælgere og penge ikke er nok, siger Steen Riisgaard.

Tabet af den vigtige amerikanske partner, kommer samtidig med, at ALK er ved at skifte direktør.

- Timingen er ikke optimal. Men jeg kan starte de analyser, som den kommende direktør skal arbejde ud fra, siger den fungerende direktør.

ALK sælger tabletvacciner mod allergi. Selskabet omsatte for 2,6 milliarder kroner i 2015 og gav et overskud på 344 millioner kroner. Nordamerika stod for 17 procent af omsætningen.

Selskabets aktier er steg med 34 procent i år til 1174 kroner per aktie i takt med, at flere produkter nærmer sig godkendelse. Det gør ALK's aktier over 10 milliarder kroner værd.