ALK-Abellós besparelser viser sig hurtigere end ventet

ALK-Abellós tiltag under effektiviseringsplanen »Simplify« viser sig hurtigere, end selskabet selv havde ventet.

»Vi ser nu en lysning på den måde at forstå, at vi ser vores vaccinesalg og markedet er stabiliseret,« siger direktør i ALK-Abelló Jens Bager (bill.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er baggrunden for, at allergiselskabet kan fastholde forventningerne til driftsindtjeningen, selv om en stor milepæl fra partneren Merck rykkes fra 2013 til 2014.

»Årsagen, til at vi kommer bedre ud end ventet, er at vores effektiviseringsprogrammer virker hurtigere og bedre, end vi oprindeligt havde forudset. Så når indtjeningen er bedre, så handler det om, at vi har fået omkostningsniveauet ned,« siger administrerende direktør Jens Bager til Ritzau Finans.

Besparelserne betyder, at ALK's driftsresultat udvikler sig bedre end ventet og stort set opvejer, at betalingen fra Merck på et tocifret millionbeløb i dollar forskydes fra slutningen af 2013 til 2014.

ALK ser nu et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på ca. 250 mio. kr., eller i midten af det tidligere estimerede interval på 200-300 mio. kr. Det på trods af, at omsætning nu spås i intervallet 2,2-2,25 mia. kr. i år mod tidligere over 2,3 mia. kr. inklusive pengene fra Merck.

ALK's succes med at høste besparelserne i sit Simplify-program ændrer ikke ved den samlede målsætning for programmet. Det gælder både størrelsen af besparelserne på 100 mio. kr. samt tidspunktet for, hvornår de slår fuldt igennem, hvilket ventes i 2016.

»Jeg kan kun sige, at de 100 mio. kr. fortsat er vores mål. Det vil jeg ikke justere på nu. Vi har bare set en hurtigere indtrædende effekt, fordi vi har kørt programmerne hurtigere og mere effektivt, end vi havde troet, det var muligt. Det giver så den positive effekt nu, og det der er vigtigt at sige, er at det også er en blivende effekt,« siger Jens Bager.

Om salgsudviklingen fremhæver han, at ALK nu ser en stabilisering i salget af allergivacciner.

»Vi så i nogle tidligere kvartaler et faldende vaccinesalg i Europa på grund af sundhedsreformer og prispres. Vi ser nu en lysning på den måde at forstå, at vi ser vores vaccinesalg og markedet er stabiliseret.«

ALK's omsætning landede i tredje kvartal på 509 mio. kr. mod markedskonsensus på 511 mio. kr. ifølge SME Direkt.