Alibaba-eventyr kan sprænge alle rammer

Kinesisk internetselskab har solid fremgang og kan ende som en af verdens største børsnoteringer.

Den kinesiske e-handelskæde Alibaba Group kan blive den helt store børsmagnet efter en voldsom fremgang - der smitter af på en af ejerne, amerikanske Yahoo. Arkivfoto: Carlos Barria, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sesam, Sesam, luk dig op« er den mest kendte replik fra eventyret om Alibaba og de fyrretyve røvere.

Det er ingen røverhule men udsigten til et børseventyr af hidtil ukendt omfang, som nu ser ud til at ramme den moderne Alibaba, nemlig det kinesiske internethandelsselskab af samme navn. Omsætningen i Alibaba er de sidste tre måneder af 2012 vokset med hele 80 procent, og der er dermed udsigt til, at børsnoteringen senere i år eller i begyndelsen af 2014 kan blive en af verdens allerstørste for et teknologiselskab, skriver den britiske finansavis, Financial Times.

Yahoos værdi vokser

Afsløringen af den store fremgang til 1,84 milliarder dollars (5,69 milliarder kroner) på tre måneder kommer via den amerikanske internetportal Yahoo, der ejer 24 procent af Alibaba, og fremgangen har været en væsentlig del af årsagen til, at Yahoos aktie er skudt mere end 70 procent i vejret i værdi siden august 2012. Yahoo er i dag 29 milliarder dollars værd.

Imidlertid skaber de gode tal også frygt for nye kontroverser mellem Yahoo og Alibaba. I 2011 aftalte de to en tidsplan for, hvordan Yahoo gradvis vil nedbringe sin ejerandel i Alibaba. Alibaba fik ret til at købe halvdelen af Yahoos aktier tilbage, så snart børsnoteringen er virkelighed.

Langt større end Facebook

Der tales om en notering på 100 milliarder dollars (569 milliarder kroner). Til sammenligning lød det sociale netværk Facebooks børsintroduktion i maj 2012 på 16 milliarder dollars, og straks derefter styrtdykkede kursen betragteligt og er aldrig kommet sig siden. En kilde med godt kendskab til Alibaba siger dog til Financial Times, at en børsnotering på 60-70 milliarder dollars lyder mere realistisk.

Alibabas overskud for oktober-december er på 650 millioner dollars - en fremgang på 156 procent.

Alibaba er et privatejet selskab, som ejer en række markedstjenester på nettet og i 2012 solgte for mere, end hvad amerikanske eBay og Amazon gjorde - tilsammen. Alibaba arbejder primært i Kina gennem portalerne Alibaba.com og Taobao.

Alibaba er stiftet i 1999 i Hangzhou.