Alder er en fordel som selvstændig

Samfundets stigende fokus på iværksættere smitter af på alle aldersgrupper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange leder ordet »iværksætter« måske tankerne hen på teknologikyndige typer i 20erne. Men tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at iværksætterne fortrinsvist skal findes i 40erne, og at andelen af skaberlystne sjæle særligt vokser ved 50 år og opefter.

Selv om det samlede antal seniorer endnu ikke har indhentet de øvrige aldersgrupper, når det kommer til iværksætteri, glæder udviklingen vicedirektør hos Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann.

»Som ung iværksætter kan du have det problem, at du ikke nødvendigvis har særligt mange penge eller erfaringer at starte op med. Det har du typisk, når du er 60,« siger han.

Især det at arbejde i en branche, man allerede kender godt, fremhæver Anders Hoffmann som en stor fordel. Med de erfarne iværksættere kommer der nogle ofte kvalificerede og veletablerede personer på markedet. For samfundet som helhed kan gevinsten også være stor.

»Hvis folk med mange års erfaring i stedet for at gå på pension begynder at etablere virksomheder, deltager de fortsat i et aktivt erhvervsliv og fjerner sig fra passiv forsørgelse samtidig med, at de bidrager med en meget stor viden,« siger Anders Hoffmann.

Han har tidligere over for Berlingske fremhævet en række iværksætteranalyser fra blandt andet CBS, der viser, at den ideelle alder at etablere virksomhed på er, når man har rundet de 60 år.

Sammen med større erfaring og pengepung er risikoen ofte også mindre for seniorerne end hos de unge iværksættere. Er der tale om en lille gesjæft, behøver indskuddet ikke at være stort, og er man allerede gået på pension, kan man falde tilbage på den, hvis forretningen ikke går som forventet.

»Der er sket et skift, hvor iværksætteri er kommet på dagsordenen bredt i samfundet. Det smitter af på alle aldersgrupper, og man spørger måske sig selv, hvorfor man ikke også skulle prøve det i sit liv,« siger Anders Hoffmann.