Aktive seniorer styrker både sundhed og samfundsøkonomi

Flere seniorer går med en iværksætter i maven. Ved at skabe mod til at følge drømmen scorer både samfundet og de ældre en gevinst.

Senior-iværksætterne Torben Abildgaard Pedersen (tv.) og Jacob Holmblad har som iværksættere fordel af både erfaring og et stort netværk. ?Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Det er ikke alle, der drømmer om at skifte skrivebordet ud med lænestolen eller golf­banen, som de nærmer sig pensionsalderen.

Hos Ældre Sagen oplever man, at flere ældre borgere forsøger sig som iværksættere på flere niveauer fra de helt små »hygge­projekter« til store ideer, som har været undervejs i mange år.

»Det giver motivation at starte som selvstændig, og mange er måske ikke helt klar til at forlade arbejdsmarkedet, selv om de når pensionsalderen. I stedet har de måske længe haft den her idé, som de gerne vil arbejde videre med,« siger Martin Stabell, konsulent i Ældre Sagen.

Martin Stabell forklarer, at det – ud over den direkte samfundsøkono­miske gevinst af et længere arbejdsliv – for mange ældre skaber stor glæde at prøve kræfter som iværksætter. Det bliver en måde at holde sig i gang på, hvilket også smitter af på sundheden.

Mod, lyst og ledighed

På trods af fordelene holder uvished og utryghed i nogle tilfælde seniorerne tilbage. Men faktisk har iværksættere med et arbejdsliv bag sig ofte bedre forudsætninger og færre forhindringer end deres yngre medborgere.

»Hvis man har modet og lysten, kan det sagtens gå. I forhold til iværksætteri handler det især om oplysning. At man ikke skal blive skræmt af det,« siger Martin Stabell.

Af samme grund afholder Ældre Sagen løbende kurser for seniorer med en iværksætter i maven. Ligeledes rettede Erhvervsstyrelsen sidste år en iværksætteruge mod særligt den ældre målgruppe.

Man behøver dog heller ikke at være nået pensionsalderen for at springe ud som senior-iværksætter.

Engelske og australske undersøgelser har vist, at det fra 45-50-års alderen er blevet sværere at få fast ansættelse i virksomheder, hvis man først er blevet ledig. Her kan det at springe ud som iværksætter være en løsning, forklarer Martin Stabell.

»Vi ved desværre, at det kan være svært for ledige at komme tilbage på arbejdsmarkedet, jo ældre de er. Møder man den barriere, kan det også være med til, at man så vil starte som selvstændig,« siger han.