Aktiv kamp mod sygesengen

Fravær. Sundhedsordninger til alle samt sund mad på menuen i kantinen var for virksomheden Lafarge Roofing kuren mod sygefraværet. Samtidig var det slut med overarbejde. De nye tiltag har sikret, at firmaet i dag er i stand til at fastholde langt flere medarbejdere.

Fra i dag er det slut med at arbejde over, medmindre der fastlægger en fast aftale med den nærmeste leder. Det var den kontante besked de godt 160 medarbejdere hos Lafarge Roofing fik for fire år siden.

Her besluttede ledelsen nemlig, at man ville medarbejdernes sygefravær til livs.

Ud over at afskaffe overarbejde, etableredele virksomheden desuden en sundhedsordning, så medarbejderne blandt andet kunne få masseret de ømme muskler eller få rettet ryggen ud hos en kiropraktor.

Samtidig blev der ifølge kundechef i Lafarge Roofing også skåret kraftigt ned på hakkebøfferne og den brune sovs i kantinen.

- Vi går meget op i, at vores kantine serverer ernæringsrigtig mad med en masse grønt. Og det har vores medarbejdere faktisk taget rigtig godt imod, for de kan jo også mærke, at de har mere energi efter et sundt måltid, siger han, selv om han dog indrømmer, at han selv godt kan savne et solidt måltid engang imellem.

Kollegerne bakker opSalaten, muskelmassagen og de andre sunde tiltag har dog haft sine klare effekter på virksomheden og dens medarbejdere. Især sygefraværet er tordnet i bund og er nu nærmest ikke-eksisterende.

Men ud over at knække sygefraværskurven har firmaets nye politik også medført en medarbejderskare, der møder med langt mere overskud om morgenen.

- Der er ingen tvivl om, at vores ansatte er blevet langt bedre rustede til at klare dagligdagen, og vi er i dag langt bedre til at fastholde de ansatte, siger Henrik Gudiksen.

En af de medarbejdere, der nyder godt af virksomhedens sunde linje, er Jannie Aagaard, der til daglig sidder i Lafarges kundecenter.

- Jeg kan tydeligt mærke, at jeg er mindre syg, efter at der er kommet mere fokus på sundhed og velvære, og alle kollegerne er gode til at støtte hinanden og bakke op, så man får gjort brug af alle de muligheder, der rent faktisk er, siger hun.

Fokus på psykenSom ErhvervsBladets undersøgelse pointerer, er gode fysiske rammer dog ikke det eneste, der skaber god trivsel på jobbet. Problemer med stress, mobning og andre psykiske skavanker fylder nemlig stadigt mere på de danske arbejdspladser, og et godt psykisk miljø er derfor essentielt, hvis en virksomhed vil undgå et højt sygefravær.

- Vi har lavet nogle fælles regler for, hvordan man taler til hinanden, og hvordan vi opnår det bedst muligt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Disse nye regler har bestemt været med til at skære ned på sygedagene, men vi kan altså stadig ikke hamle op med en god, gammeldags influenzaepidemi, siger han.