Aktionæroprør ulmer i Danisco

Den første eufori efter DuPonts bud på Danisco i mandags har hurtigt lagt sig. En række udenlandske banker finder buddet for lavt, og det kan få mange af Daniscos små aktionærer til at tøve med at acceptere tilbuddet. Storaktionæren ATP holder også wkortene tæt til kroppen.

Såvel danske som udenlandske pengeinstitutter vurderer, at amerikanske DuPonts tilbud om at købe Danisco for 36 milliarder kr. er for lavt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salget af Danisco til den amerikanske kemigigant DuPont bliver langtfra lige så gnidningsfrit som topledelsen i Danisco i mandags ellers lagde op til.

Ikke blot går en række udenlandske banker nu i rette med buddet fra DuPont – et bud, de finder alt for lavt. Også blandt småaktionærerne i Danisco truer et oprør. De private aktionærer bliver nu opfordret til at presse et højere bud ud af DuPont inden for de næste par måneder. Samtidig tror mange af dem ifølge Berlingske Business’ oplysninger, at Danisco kan udvikle sig bedre selvstændigt end under amerikansk ejerskab.

Se billederne: Sådan voksede Danisco sig stor

»Man kunne sagtens få mere værdi til Danisco-aktionærerne. Hvis du skulle prissætte Danisco i forhold til Chr. Hansen og Novozymes, kunne prisen på Danisco og dermed aktien være 10 til 15 procent højere end de nuværende bud. Vores budskab er, at aktionærerne skal se tiden an og vente med at sælge,« siger Niels Thygesen, chefstrateg i Sparekassen Lolland.

Ligeledes mener Danske Bank, at aktionærerne er bedst tjent med at beholde aktierne. Hvis Danisco i stedet for et samlet salg, splittes op i en enzym- og ingrediensdel kan de få kurs 710 for aktierne, vurderer analytikerne.

En folkeaktie

Langt størstedelen af Danisco-aktien er ejet af småaktionærer. Samlet har Danisco 62.000 aktionærer, og 24 procent af aktionærerne er private investorer. En stor del af Daniscos aktionærer stammer oprindeligt fra dengang, da Danisco drev sukkerproduktion i Danmark. Sparekassen Lolland anslår således, at op imod 5.000 af Daniscos aktionærer er hjemmehørende på Lolland Falster, Møn og Sydsjælland. Et område, hvor det at eje en Danisco-aktie ofte er del af en lang familietradition.


»Det er langt vanskeligere at forhandle sig frem til en købspris med så mange små investorer inde i billedet. Private investorer vil forlange at få indfriet hele det potentiale, de har set i aktien, og derfor må DuPont betale en væsentligt højere præmie, end hvis de havde haft med store professionelle investorer at gøre. Det er uklart, om det bud, der er på bordet nu, lever op til det,« siger Thomas Poulsen, adjunkt og ph.d. i investering på CBS.

ATP holder tæt

DuPont anslår selv, at man i løbet af de næste to til tre måneder vil have indsamlet salgstilkendegivelser fra de 90 procent af Danisco-aktionærerne, der kræves for at kunne tvangsindløse selskabets aktie. Selskabet har kun to større institutionelle investorer, ATP og BlackRock, der begge ejer lige over fem procent af Danisco-aktierne. Ingen af de to storinvestorer har endnu meldt ud, om de vil tage imod DuPonts tilbud. Fra Thomas Poulsen lyder vurderingen, at de private investorer vil holde fast i deres Danisco-aktier, hvis de ikke føler, at buddet fra DuPont er godt nok:

»De kan så håbe på, at DuPont får tilstrækkelig mange til at sige ja, så handlen alligevel bliver gennemført. Men med en kreds af mindretalsaktionærer. Dermed kan man få del i den værdiskabelse, DuPont vil tilføre Danisco, lyder rationalet,« siger Thomas Poulsen.

Banker skeptiske

Fra en række udenlandske banker lyder det nu også, at buddet på Danisco er for lavt.

»Buddet fra DuPont er ikke specielt højt, når man ser på, hvad andre selskaber inden for blandt andet enzymområdet bliver prisfastsat til. Jeg vurderer, at DuPont primært er interesseret i Daniscos enzymdel, og at de måske på et senere tidspunkt vil skaffe sig af med ingrediensdivisionen. Men for aktionærerne kan det betyde, at de ikke får det for deres aktier, som selskabet kunne være værd,« siger Iain Simpson, aktieanalytiker hos den britiske storbank Royal Bank of Scotland.

Den svenske investeringsbank Carnegie opfordrer ligeledes Danisco-aktionærerne til at slå koldt vand i blodet og gå efter en klart højere pris. »En pris på 36 milliarder kr. er for lidt. Jeg tror, at der kan opstå en situation, hvor aktionærer vil gå til DuPont med budskabet om, at hvis de skal sælge alle deres aktier, skal DuPont betale en ordentlig pris, altså en højere præmie og mere end buddet på kurs 665 pr. aktie.«