Aktionæroprør ulmer i Danisco

En af de mindre aktionærer i Danisco forsøger at samle flertal bag et forslag om at splitte sukker- og ingrediensvirksomheden op. Storaktionæren ATP afviser at gå med.

Det er ikke alle aktionærer, der er tilfredse med den vej, vinden blæser for Danisco og selskabets aktiekurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
En mindre aktionær i Danisco har nu fået nok af en aktiekurs, der praktisk talt ikke har rykket sig ud af flækken i 10 år. Aktien har simpelthen været en af de største skuffelser på Købehavns Fondsbørs.

Olav W. Hansen A/S administrerer overskuddet fra salget af Hatting Bageri til svenske Cerelia i 1995, og her mener direktør Ole Steffensen, at der skal ske noget med Danisco. Investeringsselskabet ejer 50.000 Danisco-aktier, men Ole Steffensen er efterhånden blevet grundigt træt af, at der ikke sker noget med kursen.

Derfor begyndte han for et par år siden at overveje at splitte Danisco op i to selskaber. En virksomhed for sukkerforretningen og en virksomhed for ingredienserne.

»Jeg har altid godt kunnet lide Danisco, men jeg vurderer, at en opsplitning ville skabe langt mere værdi for aktionærerne – i stil med dengang Novo blev splittet op i Novo Nordisk og i Novozymes,« siger han.

Han har derfor været i kontakt med ATP. Storinvestoren ejer over 10 pct. af Danisco og er derfor væsentlige at tage i ed, inden man går frem på generalforsamlingen med et sådant forslag.

Hos ATP er aktiechef Claus Wiinblad imidlertid ikke begejstret for forslaget på trods af, at den største danske investor for et par år siden foreslog det samme.

»Man har i flere omgange talt om, om man skulle gøre det, men der er stor usikkerhed om, hvad der sker med sukkerregimet (i EU, red.). Vi ønsker ikke at bakke op om det forslag,« siger han.

Han understreger, at ATPs holdning er, at det er op til bestyrelsen at beslutte, hvad der skal ske med virksomheden. ATP har fuld tillid til, at bestyrelsen vil træffe den rette beslutning, når tiden er til det.

Lækkerbidsken
Der har længe været talt om, at Danisco er en lækkerbisken for kapitalfonde, som ville købe selskabet af børsen, opdele virksomheden og stryge gevinsten. Men usikkerhed omkring EUs sukkerkvoter og afregningspriser har skabt betydelig usikkerhed omkring den del af Daniscos forretning.

Novozymes, der modsat Danisco udelukkende producerer enzymer og ingredienser, har oplevet en sand kursfest siden starten af i år med en stigning på 38 pct. på grund af den globale politiske støtte til bioethanol, som Novozymes leverer enzymer til.

Danisco er også involveret i enzymer til bioethanol gennem ejerskabet af amerikanske Genencor, men har absolut ikke fået nogen bonus på aktiekursen. Tværtimod har Daniscos ethanolenzymer skuffet, og investorerne har måttet indkassere en aktielussing med et fald på 13 pct. i år.

Det toneangivende indeks for de mest omsatte danske aktier, C20, er steget med 11 pct. i samme periode.

Markedet sætter kursen
Bestyrelsesformand hos Danisco Anders Knutsen, ønsker ikke at kommentere, hvad der sker på den kommende generalforsamling 29. august. Med hensyn til den skuffende udvikling i aktiekursen siger Knutsen:

»Vi er på aktionærernes vegne kede af den reaktion, der kom fra aktiemarkedet på det bedste resultat i virksomhedens historie, men det er jo markedet, der sætter kursen og handler på forventninger.«

Netop forventningerne var da også det skuffende punkt i Daniscos regnskab årsregnskab, som blev offentliggjort i sidste måned.

Virksomheden forventer et driftsoverskud på ingredienserne på 1,6 mia. kroner. Samtidig erklærede flere analytikere sig utilfredse med, at der ikke var noget nyt om strategien for den gamle industrigigant. Danisco har nu 2,9 mia. kroner ekstra i kassen efter salget af Danisco Flavours for 3,4 mia. kroner.

Overvejer I ikke hvilke muligheder i har nu?

»Vi overvejer altid alting i bestyrelsen, og hvis der er nogle ændringer i strategien, bliver det meldt ud,« siger Anders Knutsen.

Det bliver talt meget om jer som overtagelsesmål for en kapitalfond. Er i det?

»Ja, vi har i hvert fald læst meget om det i aviserne, men hvis vi får et bud, skal vi jo sige det,« siger Danisco-formanden.