Aktionæroprør i Topsil: Vil sælge virksomheden

En del af ejerkredsen bag Topsil er så utilfredse med ledelsen, at de vil forsøge at sælge virksomheden til gavn for aktionærerne.

Topsil Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

En del af ejerkredsen bag Topsil - ledet af en mindre privat investor - er så utilfredse med selskabets bestyrelse og ledelse, at de på generalforsamlingen fredag den 24. april foreslog, at producenten af siliciumskiver burde hyre en ekstern rådgiver og forsøge at sælge virksomheden til gavn for aktionærerne.

Det stemte 41 pct. af de fremmødte aktionærer for, mens 59 pct. stemte imod.

Det var privatinvestor Birger Raben-Skov, der havde stillet forslag om at afsøge mulighederne for et salg, "da såvel bestyrelse som administrativ ledelse af Topsil desværre ikke har vist sig i stand til at fremvise tilfredsstillende resultater for Topsil gennem en længere periode," lød begrundelsen blandt andet i forslaget.

55.533.130 af aktierne stemte for forslaget, mens 80.002.137 af aktierne stemte imod. Det svarer til, at omkring 25 pct. af de stemmeberettigede gjorde deres rettigheder som ejere af Topsil gældende.

Birger Raben-Skov skriver i en sms til Ritzau Finans, at forslaget "mod alle odds" fik stor opbakning - blandt andet fra Smallcap Danmark, der ifølge det seneste årsregnskab ejer 7,6 pct. af aktierne i Topsil. Ritzau Finans forsøger at få en kommentar fra Smallcap Danmark.

Til spørgsmålet om, hvorfor Birger Raben-Skov stillede forslaget om at sætte en salgsproces i gang, svarer han: "Det giver vist sig selv, hvis du nærlæser regnskabet - Topsil er teknisk konkurs 1-3-16!".

Topsil fik sidste forår forlænget sin bankforbindelse med et år til den 1. marts 2016 og forventer ikke selv at komme i likviditetsbekneb i løbet af 2015.

Topsil skriver i sit regnskab, at ledelsen vurderer, at "finansieringen af koncernens fremtidige drift kan gennemføres med det nye bankengagement med Jyske Bank og pengestrømme fra driften". Derudover har selskabet mulighed for at udstede nye aktier. Ved nytår kunne Topsil - der sidste år fik et underskud på 41 mio. kr. - imidlertid også se frem til at skulle tilbagebetale 188 mio. kr. i løbet af de næste 12 måneder.

Sidste års resultat var tynget af en reklamationsret i andet kvartal, der ifølge ledelsen belastede driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) med ca. 30 mio. kr. Selv uden den kedelige sag havde selskabet altså alligevel præsteret et underskud i 2014 - for fjerde år i træk.

Det har fået aktien så meget i modvind, at selskabet handles væsentligt under aktionærernes egenkapital. Egenkapitalen er dog hovedsageligt bundet i en ny fabrik i Frederikssund, som fortsat har sit første overskud til gode. Topsils samlede markedsværdi er tirsdag på 232 mio. kr., mens selskabets egenkapital ved udgangen af 2014 var på 327 mio. kr. Topsil-aktien koster tirsdag 0,45 kr.

Ritzau Finans forsøger at få en kommentar fra Topsil.