Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Vi kan formentlig ikke forhindre vedtægtsændringen. Men vi mener ikke, at det skal være bestyrelsen, som skal komme med det. Hvis If gerne vil have ændret det, må den selv tage kampen og melde det åbent ud,« siger Kasper Brix-Andersen, seniorporteføljeforvalter i BankInvest, der er med i en gruppe af institutionelle aktionærer bestående af Claus Wiinblad, ATP, Karsten Søndermølle fra SEB og en fra Magistrenes Pension, som torsdag mødtes med Topdanmarks formand, Michael Pram Rasmussen.
»Som stor dansk investor i danske aktier kan vi ikke bare sidde og kigge på, at selskaberne lukker konkurrenter ind i bestyrelserne. Det her er principielt, og vi skulle meget nødig se det her ske andre steder,« fortsætter Kasper Brix-Andersen.
Men også målt på selve aktiefordelingen i Topdanmark ser det meget svært ud for udfordrerne, som vil sætte en stopper for den mulige udvikling, at konkurrenten helt eller delvist sætter sig på magten i det mere end 100 år gamle selskab, som Mærsk-formand Michael Pram Rasmussen er formand for. For samlet set sidder danske institutionelle investorer på bare 16 pct. af Topdanmark, og kun If har mere end fem pct. af aktierne med sine 25 procent. Hertil kommer, at yderligere 27 pct. af aktierne er på udenlandske hænder. Og der er ingen garanti for, at de vil stille sig på det danske aktionæropgørs side.
De kan lige så godt støtte Sampo ved den kommende generalforsamling – det gælder især Nordea-koncernen med omkring et par procent af Topdanmark. For Ifs ejer, Sampo-formand Björn Wahlroos, er også bestyrelsesformand for Nordea, og så vil storbanken næppe vende sig mod Ifs indtog i bestyrelsen, lyder det fra flere kilder med kendskab til processen. Det kan også være, at flere af de udenlandske investorer har aktier i Ifs moderselskab Sampo og således vil stille sig på finnernes side i et eventuelt opgør. Desuden har Ifs hovedrige finske ejer også mulighed for at købe yderligere op og på den måde forstærke belejringstårnene omkring Topdanmark.
Aktieanalytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen er ikke i tvivl om, at If har mere gavn af en fusion end Topdanmark:
»Der er ingen tvivl om, at det giver god mening at lægge If og Topdanmark sammen. Det er meget klart for If, men ikke så åbenlyst for Topdanmark, der har en god position på det danske marked,« siger Thomas Eskildsen, som peger på, at en mulighed kan være at lade Topdanmark opkøbe den danske del af If, som har ca. fem procent af markedet. En sådan handel vil give en større ejerandel for If af Topdanmark, mens de mindre aktionærer hos Topdanmark vil fortsætte i ejerkredsen,
»Det er en absolut en mulighed. Det er ikke noget, der kommer til at ske i morgen, men der kommer helt klart til at være sonderinger fra Sampos side om, hvad man kan gøre. Det er værd at bemærke, at Sampo har ønsket en plads i bestyrelsen. Det er ikke Topdanmark, der har tilbudt en plads.«
For ATP, der sidder på ca. 1,4 pct. af aktierne i Topdanmark, er det vigtigt, at strategien fastholdes.
BankInvests Kasper Brix-Andersen finder sagen mere alvorlig. Han frygter, at Ifs indtog i Topdanmarks bestyrelse kan skade aktiekursen til skade for de øvrige aktionærer:
»Vi er mangeårige tilfredse aktionærer og har stor respekt for den værdiskabelse, der har fundet sted i Topdanmark. Men vi er ikke enige med bestyrelsen om at få en konkurrent ind i bestyrelsen. De har en åbenlyst modsat interesse, end vi har. Hvis de gerne vil overtage selskabet, har de en interesse i at holde kursen nede.«
Berlingske Business bragte mandag artiklen om, at Topdanmark er under belejring med et interview med Topdanmarks formand, Michael Pram Rasmussen, som erkendte, at der kan være direkte modstridende interesser fra Ifs bestyrelsesmedlems side. If kan jo tage kontrollen i bestyrelsen og styrke Topdanmarks kapital og på den måde gøre det nemmere at gennemføre en overtagelse?
»Ja, igen er det rent hypotetisk, men hvis det var det, de ville, kunne de gøre det til den kommende generalforsamling. De kunne gøre det sidste år eller forrige år. Det er en kendsgerning. Men jeg håber, at de øvrige aktionærer vil forholde sig til, at vi tager en repræsentant ind fra den største aktionær, som er fagligt kompetent. I øvrigt fastholder bestyrelsen sin strategi, og If udtaler, at man har købt sig ind i den strategi, som Topdanmark fører nu. De ser det som en god investering, og det har det også været,« lyder det fra Michael Pram Rasmussen.