Aktionærforening: Zealand Pharma er interessant men risikabel

Biotek-selskabet Zealand Pharma, som for fem år siden måtte afbryde en børsnotering, fordi interessen var for ringe, prøver nu igen. Dansk Aktionærforening påpeger, at biotek-aktier er uhyre risikable - men at de også har potentiale for utroligt høje afkast.

Zealand Pharmas adm. direktør David H. Solomon præsenterer sit selskab Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indtil nu har Zealand Pharma brugt cirka 1 milliard kroner på forskning og udvikling, og planen er at satse yderligere 1,2 milliarder kroner i de næste fire år. Kassebeholdningen på 134 millioner kroner rækker kun til knap 12 måneder endnu, og derfor er børsmarkedet nu udset som kilde til at levere en solid reserve.

Selskabet vil prøve at hente omkring en milliard kr. ved salg af op til ni millioner nye aktier i prisintervallet 86-120 kr. pr. aktie fra den kommende uge.

Zealand Pharma forsker i sygdomme inden for stofskiftet, mave-tarm-systemet og hjertet.

I en analyse for Aktionærforeningens medlemmer påpeger aktieanalytiker Lau  Svenssen fra Aktieinfo, at selskabets diabetes 2-projekter er mest fremskredne og derfor vigtigst, når man skal vurdere selskabets værdi.

Det mest fremskredne projekt er lægemidlet "Lixisenatide". Det er en såkaldt "GLP-1-receptoragonist" (behandling af diabetes 2 med injektion), som nu søges færdigudviklet af medicinalkoncernen Sanofi-aventis med henblik på at konkurrere med Novo Nordisks produkt Victoza og Eli Lillys produkt Byetta.

"I lighed med de andre medicinske udviklingsselskaber består Zealand Pharmas portefølje af få projekter. Det øger risikoen for investorerne, fordi selskabet er helt afhængigt af, at et af disse få produkter bogstaveligt talt viser sig at være en milliardrecept," påpeger Lau Svenssen.

Omvendt konstaterer han, at Zealand Pharma har en slank organisation, hvilket giver modstandskraft, og at strukturen i virksomheden forekommer fornuftig.

Aktieanalytikeren vurderer, at Zealand Pharma med stor sandsynlighed er ved at være meget tæt på kommerciel værdi af Lixisenatide, og at selskabet dermed har udsigt til indtægter fra såkaldte milestensbetalinger fra Sanofi-aventis og royalties af det egentlige salg fra og med 2012.

"Problemet er, at man er ved at løbe tør for penge, og en reserve på kun et års cash burn er absolut minimum," skriver Lau Svenssen i sin analyse.

Er man optimist, tror man ifølge Lau Svenssen på, at det i 2012 vil lykkes at opnå godkendelse af Lixisenatide, der bliver en blockbuster (over en milliard dollar i årligt salg). En royalty på netto cirka 10 procent af salget kan skønnes herfra plus cirka 150 millioner dollar i milestensbetalinger netto. Markedsværdien af selskabet vil dermed stige drastisk.

Er man derimod pessimist, vil man frygte et stop for videre udvikling - eller manglende endelig godkendelse - af Lixisenatideproduktet.

"Det vil medføre, at Zealand Pharma i stedet bliver afhængig af de næste projekter med flere år før afklaring af værdien. Hvis er ikke kommer indtægter fra Lixisenatide, vil der opstå behov for udstedelse af flere aktier, altså udvanding af de eksisterende aktiers værdi," lyder advarslen i potentielle investorer.