Aktionærforening i åben krig med Møns Bank

En uge før den ekstraordinære generalforsamling i Møns Bank fyger beskyldningerne gennem luften på den lille ø.

Dronning Alexandrines Bro, som pryder 500-kronesedlerne, forbinder i den virkelige verden Sjælland med Møn, hvor den lokale bank ligger i åben krig med aktionærforeningen om bankens ledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken - Frit
Skal Møns Bank engagere sig i lokalsamfundet eller koncentrere sig om at drive bank?

Spørgsmålet er seneste kapitel i en strid mellem ledelsen og en forening af aktionærer i banken, som har verseret siden maj måned. Her stiftede de utilfredse aktionærer foreningen Møns Banks Aktionærforening med det formål at blive repræsenteret i bankens repræsentantskab.

Kravet udviklede sig i juni til et mistillidsvotum til repræsentantskabet, der derefter måtte indkalde til ekstraordinær generalforsamling. Det skriver Børsen.

At generalforsamlingen finder sted om en uge har imidlertid ikke lagt en dæmper på gemytterne. Beskyldningerne fyger gennem luften, og nu er lokalforeningen Møn Nu kommet i fokus. Flere bestyrelses- og repræsentantskabsmedlemmer i banken sidder også i foreningens bestyrelse, og det hører ingen steder hjemme, mener aktionærforeningen.

»Møns Bank skal udelukkende drive bankvirksomhed og er ikke en almennyttig forening. På intet tidspunkt skal man som aktionær være i tvivl om, hvis interesser bankens ledelse varetager,« skriver medlem af aktionærforeningen, Jesper Bak i en meddelelse.

Bestyrelsesformand Jens Ravn er fuldstændig uenig.

»Man skal som lokalbank være meget opmærksom på, at det ikke nytter noget, at man er ligeglad med det lokalsamfund, man er en del af,« siger Jens Ravn, bestyrelsesformand i Møns Bank til Børsen.

Kritikken falder også bankdirektør Flemming Jensen for brystet.

»Jeg bliver ærgerlig over at skulle miskrediteres for at understøtte initiativer, der kommer fra personer, som gør et kæmpe frivilligt arbejde i lokalsamfundet. Det synes jeg ikke er en rimelig kritik,« siger Flemming Jensen til Børsen.

De utilfredse aktionærer gør det dog klart, at de ikke er utilfredse med at folk arbejder gratis for at iværksætte initiativer, der skal fremme udviklingen på Møn - det er ledelsen i Møn Nus økonomiske dispositioner, der er ude med riven efter. Og i den forbindelse risikoen for, at Møns Bank kommer til at hænge på regningen, hvis indtægter ikke kommer til at matche udgifter i foreningen.

Bankdirektør Flemming Jensen mener dog, at de kritiske aktionærer maler fanden på væggen.

»Banken har stillet foreningen en kredit på 150.000 kroner, men det er sket i forventningen om, at de penge, der bliver trukket på kreditten, bliver tilbagebetalt. Det bliver nævnt, at der er et underskud på 93.000 kroner sidste år, men man skal være opmærksom på, at det er en forening, der bare opererer meget forsigtigt. Der lå et tilsagn om et tilskud på 118.000 kroner i forbindelse med et markedsføringsprojekt, man lavede. Og de 118.000 kroner har man efterfølgende fået bekræftelse på er godkendt,« siger Flemming Jensen til Berlingske og tilføjer:

»Fra bankens side af er der tale om at understøtte aktiviteter i lokalområdet. Det sker på et forsvarligt grundlag, og der er altså ikke tale om filantropi.«

Aktionærforeningens regnestykke ser lidt anderledes ud. Den frygter, at det potentielle tab, hvis der skulle opstå ét, kan løbe op i et beløb, der er flere gange større end de 150.000, som kassekreditten lyder på.