Aktionærer risikerer skattesmæk ved bankkrak

Hvis aktionærer i vaklende pengeinstitutter skal kunne trække et eventuelt aktietab fra i skat, skal de sælge aktierne, inden banken går ned.

Selv i Roskilde Bank, der gik ned i 2008 er aktionærernes tab endnu ikke realiseret, så de må fortsat vente på, at kunne trække beløbet fra på selvangivelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med flere børsnoterede banker faretruende tæt på kanten, er det op til den enkelte bankaktionær at være vaks og få solgt ud, inden banken kaster håndklædet i ringen.

Hvis banken først går ned, har det nemlig meget lange udsigter, før tabet på aktieposten kan trækkes fra i skat. Det kræver nemlig, at tabet er realiseret, og det kræver, at banken er endeligt afviklet, skriver Børsen.

Det er endnu ikke tilfældet med Roskilde Bank, der kollapsede helt tilbage i 2008 og heller med nogen af de andre seks børsnoterede banker, som har givet op siden da.
Ryger banken i Finansiel Stabilitet eller bliver overtaget af et andet pengeinstitut, er der juridisk set ikke tale om et tab, fordi aktien ikke er blevet handlet.

"Det er lidt teknisk, men sådan er reglerne altså, og det er da noget, man skal være særligt opmærksom på. Det hører jo desværre ikke til sjældenhederne, at børsnoterede banker bukker under," siger skatteadvokat og partner i PwC, Bech.

Faktisk er syv børsnoterede banker bukket under de sidste syv år.

Dansk Aktionærforening finder reglerne uhensigtsmæssige.

"Når man er aktionær i selskaber, der er under konkursbehandling, burde man kunne trække det fra som tabte penge. Skulle der så mod al forventning senere vise sig at være et udbytte, må man så betale skat af det. Det er jo fuldstændig urimeligt, at de her mennesker, der er blevet tørret i Amagerbanken, Roskilde og andre banker, skal gå og vente i fem eller 10 år, før konkursboet er opgjort, eller man skal lave fiksfakserier, hvor man skal have en kammersjuk til at købe værdiløse aktier," siger Jens Møller Nielsen, talsmand for Dansk Aktionærforening.
De såkaldte fiksfakserier dækker over, at man kan sælge sine værdiløse aktier til tredjemand dvs. ikke en ægtefælle og dermed realisere tabet. Det kræver, at der udfærdiges en købsnota, og at aktierne rent faktisk overføres til købers depot.

Reglerne findes i Lov om Aktieavancebeskatning og gælder ikke bare tab på aktier i kollapsede banker, men alle typer af børsnoterede virksomheder, der går ned med flaget.