Aktionærer kan blive ramt af strammere miljøregler

Verdens 3000 største børsnoterede virksomheder forårsagede skader på miljøet for anslået 2.150 milliarder dollars i 2008. Det kan få store konsekvenser for aktionærer og fonde, lyder det i rapport fra FN.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens 3000 største børsnoterede selskaber tegnede sig i 2008 for en tredjedel af de globale miljøforringelser. Sådan lyder det i en rapport fra FNs Financial Initiative (UNEP FI), der vurderer, at det i alt beløber sig til astronomiske 2.150 milliarder dollars.

De forretningsområder, der ifølge rapporten er de største miljøsyndere, tilhører olie-, gas-, metal- og mineindustrien. De tegnede sig for næsten 1000 milliarder dollars af den anslåede værdi af de globale miljøforringelser i 2008.

Det skriver e24.se.

Regeringer rundt omkring i verden er i stigende grad begyndt at pålægge de forurenende virksomheder større skatter og afgifter, hvilket ifølge rapporten kan få negativ indflydelse på afkastet fra bl.a. aktieporteføljer og pensionsfonde, der investerer i den type virksomhed.

FNs Financial Initiative frygter, at de årlige udgifter til vand-og luftforurening kan koste op til 28.600 milliarder dollars frem til 2050. Derfor er der ifølge rapporten i høj grad brug for at indføre rene og ressourceeffektive teknologier.

Hvis det lykkes vil man ifølge FN være i stand til at nedbringe omkostningerne med 23 procent.