Aktionærer i oprør mod bankchefer: Vil tilbageholde deres løn

Kritiske aktionærer vil tilbageholde en del af topchefernes løn i storbanken Citigroup i op til 10 år. Aktionærerne vil have bankledelsen til at stå til ansvar og betale sin del af regningen, hvis Citigroup bliver idømt bøder for dårlig bankdrift.

En gruppe aktionærer i den amerikanske storbank Citigroup vil på tirsdagens generalforsamling stille et forslag om, at en større del af topchefernes årlige bonusser kan tilbageholdes i mindst 10 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER

Det skal være slut med, at topchefer i den amerikanske storbank Citigroup kan krybe uden om regningen, hvis banken kvajer sig og må indkassere bøder fra myndighederne. Kort fortalt skal den enkelte topdirektør i Citigroup fremover selv spytte i bødekassen, hvis ledelsen får rodet banken ind i en erstatningssag på grund af dårlig bankdrift.

Det er non-profit organisationen Public Citizen, en medlemsdrevet forbrugerorganisation, der på tirsdagens generalforsamling i Citigroup ville stille et forslag om at tilbageholde en del af ledelsens løn. Hvis forslaget bliver stemt igennem, kommer det rent praktisk til at byde, at en større del topledelsens årlige bonusser først bliver udbetalt, hvis banken kan undgå at blive ramt af bøder fra myndighederne i en periode på 10 år. Den lange tidshorisont betyder, at der vil være god tid til at efterforske og undersøge mulige sager til bunds.

Fra Public Citizen forklarede tovholder Bartlett Naylor i marts til New York Times om baggrunden for foreningens forslag.

»Bankchefer får deres løn for, at banken overholder gældende lovgivning og regulativer. Når banken ikke gør det, bør bankdirektørerne holdes ansvarlige. At tilbageholde en del af deres lønpakke er en måde at gøre det på, sagde Bartlett Naylor til den amerikanske avis.

Citigroup indkasserede sidste sommer en økonomisk lussing på syv milliarder dollar - svarende til godt 48 milliarder kr. i dag - blandt andet for sit salg af dårlige boliglån forud for finanskrisen. Banken betalte omkring fire milliarder dollar til det amerikanske justitsministerium, mens et beløb på omkring tre milliarder dollar gik til klemte boligejere. Med forliget fik Citigroup lagt låg på endnu en retssag, hvor der ville blive sat flere spørgsmålstegn ved bankens opførsel frem mod finanskrisen.

Regningen på de syv milliarder dollar blev sendt videre til Citigroups aktionærer, mens bankens direktion slap for at gøre sig økonomiske bekymringer om sagen. I stedet kunne ledelsen glæde sig over, at deres bonusudbetalinger fortsatte som hidtil. Og det er netop en gentagelse af den praksis, den kritiske forbrugerorganisation vil sætte en stopper for med sit forslag.

For et års tid siden afslørede den britiske avis The Guardian, at britiske banker trods et bonusloft fra EU er fortsat med at udbetale skyhøje lønninger til deres topchefer. Lønfesten i britiske banker som Barclays og Lloyds, som begge har været igennem en redningsaktion, er kørt videre, fordi bankerne har smidt aktier oven i topchefernes faste årsløn. Manøvren har sikret, at topfigurernes samlede indtægter ikke er faldet trods manglen på høje bonusser.

Avisen Financial Times kunne i begyndelsen af 2015 ligeledes påvise, at det ikke overraskende fortsat er yderst lukrativt at være ansat i de store, internationale banker. Af indberetninger til de britiske myndigheder fremgik det, at Goldman Sachs i 2013 i gennemsnit havde betalt godt 30 mio. kr. i løn om året til 121 forskellige ledende medarbejdere i Storbritannien.

Foruden Goldman Sachs løftede fire andre storbanker også sløret for, hvordan deres lønpakker så ud for medarbejdere i London i 2014. Sammen med Goldman Sachs betalte Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup og Bank of America Merrill Lynch samlet over 13,5 milliarder kr. til 738 senior-medarbejdere i Storbritannien.

Hvad angår de amerikanske aktionærers forslag om at tilbageholde en del af direktørernes lønpakker i Citigroup, har banken i øvrigt - måske ikke så overraskende - bedt aktionærerne om at afvise forslaget om. Ledelsen stempler forslaget som praktisk umuligt.

Læs på side 89 i Citigroups indkaldelse til årets generalforsamling om de kritiske aktionærers forslag.

Generalforsamlingen i den amerikanske storbank blev skudt igang tirsdag eftermiddag dansk tid.