Aktieværdien styrtdykkede og færre købte iPhones – men så leverede Apple en historisk succes

Apple var stort set dømt ude, inden 2019 overhovedet var kommet i gang. Et år senere står det klart, at investorerne langtfra er færdige med at se i retning af den californiske techgigant, når det gælder om at tjene penge. Aktieanalytiker peger på Apples evne til at nytænke som central årsag til den massive succes.

Efter en næsten katastrofal begyndelse på 2019 stod Apples CEO, Tim Cook, over for en svær opgave. Nu er værdien af æbleaktien mere end fordoblet i en tid, som ifølge aktieanalytiker generelt er præget af lav vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brittany Hosea-Small/AFP/Ritzau Scanpix

I de første dage af 2019 var humøret næppe på sit højeste på Apples direktionsgang. 3. januar 2019 faldt aktien hele ti procent, hvilket på daværende tidspunkt svarede til et fald i selskabets værdi på et beløb svarende til 484 milliarder danske kroner.

Topchef Tim Cook måtte melde til investorer, at iPhonen, som i lang tid havde udgjort 55 til 70 procent af selskabets omsætning, ikke længere solgte så godt, som den engang havde gjort. Donald Trumps handelskrig med Kina gjorde ondt, og især kineserne valgte i stigende grad Apple-produkter fra.

Festen var med andre ord forbi, og Tim Cook stod over for sin måske sværeste opgave, efter at han overtog styringen fra den nu afdøde Apple-stifter, Steve Jobs.

I dag, et år senere er Apples værdi mere end fordoblet.

Historisk stigning i værdi

Apple fik travlt med at sælge AirPods, abonnementer til streamingtjenester og smartwatches, og det endte med, at investorer kom til at nyde godt af det, som den amerikanske erhvervsavis The Wall Street Journal kaldte for en af de største stigninger i en akties værdi på et enkelt år – nogensinde.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

»Det handler om den fundamentale konkurrencemæssige situation. Investorer betragter Apple som et selskab, der disrupter andre i stedet for selv at blive disruptet af nye firmaer og teknologier.«


Apple, som offentliggør regnskab tirsdag, ventes at levere de første telefoner, der er kompatible med det lynhurtige 5G-netværk, i løbet af det kommende efterår. Dette har ifølge The Wall Street Journal givet investorer tiltroen til iPhonen som højteknologisk kioskbasker tilbage.

Desuden bliver forventningerne til iPhone-salget hjulpet af salget af de trådløse høretelefoner, AirPods, streamingtjenester og smartwatches, som alle går i den rigtige retning.

En sikker havn i en tid uden vækst

Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, tilskriver desuden Apple-aktiens succes til investorernes tiltro til selskabets evne til at tjene penge – til sig selv såvel som til sine investorer.

»En så stor vækst er mulig, fordi Apple leverer varen indtjeningsmæssigt, og fordi Apple viser de rigtige takter i forhold til at sende penge tilbage til investorerne i form af aktieudbytte,« siger Jacob Pedersen.

Han påpeger desuden, at Apple nyder godt af sit ry som et moderne IT-selskab, som stadig er et af de mest nytænkende på sit område.

»Det handler om den fundamentale konkurrencemæssige situation. Investorer betragter Apple som et selskab, der disrupter andre i stedet for selv at blive disruptet af nye firmaer og teknologier.«

Apple er dog ikke den eneste techvirksomhed, som klarer sig godt. I løbet af det seneste år er også Samsung, Microsoft, Alphabet, som er Google moderselskab, og Intel steget i værdi.

Det amerikanske aktieindeks S&P 500 steg sidste år 29 procent i værdi, mens Nasdaq-indekset, som indeholder mange techaktier, steg 35 procent i samme periode. Overordnet havde amerikanske aktier deres bedste år ud af de seneste seks år.

Ifølge Jacob Pedersen er der heller ingen tvivl om, at investorerne i øjeblikket generelt er glade for techbranchen.

»Nogle af de aktier, der klarer sig bedst, er netop IT-aktier. Vi befinder os i en tid med forholdsvis lav vækst, og investorerne leder med lys og lygte efter selskaber, der kan opfinde løsninger, som både forbrugere og andre selskaber kan bruge til at blive mere effektive,« siger han.

Han påpeger desuden, at dele af Apples høje aktiepris kommer fra, at mange passive aktiefonde ikke investerer i specifikke selskaber, men i stedet i aktieindekser, hvor Apple-aktier følger med som en del af pakken.