Aktiestrateg: Mærsks overvejelser om gas er svagt negativt

Det er ikke overraskende, at Mærsk overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, men det skaber en usikkerhed, der kan få en svagt negativ betydning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortæller Michael Friis Jørgensen, der er aktiestrateg i Alm. Brand, til Ritzau Finans.

- De har indikeret, at de nuværende priser, risikoelementerne og størrelsen på de påkrævede investeringer var med i deres overvejelser om produktionen. Det er ikke super overraskende, men det er med til at fremhæve, at det ikke kun er den kortsigtede oliepris, der giver stor usikkerhed omkring, hvad Mærsk skal tjene i fremtiden. Selskabet har både Qatar og den her store gasproduktion, der skaber usikkerhed om størrelsen på produktionen i fremtiden. Det er svagt negativt, siger han.

Michael Friis Jørgensen vurderer dog, at det giver god mening at overveje, hvorvidt gasproduktionen i Nordsøen skal fortsætte. Et af problemerne er, at Tyra-felterne Øst og Vest er ved at have udlevet deres levetid, og derfor skal der store investeringer til, hvis produktionen skal fortsætte.- Overvejelsen giver god mening. Der vil jo ikke være nogen indtjening med de nuværende priser derude. Det er svagt negativt for aktien, for Mærsk vil miste en masse omsætning, men som verden ser ud lige nu, er der nok tale om en meget lille indtjening og sandsynligvis et underskud sammenholdt med de investeringer, der skal til. Ud fra den betragtning giver det rigtig god mening - specielt fordi gasproduktionen i Nordsøen er ekstra risikofyldt og mere investeringstung, siger han.

Aktiestrategen vurderer desuden, at der ikke er nogen grund til at overfortolke Mærsks oplysninger om overvejelserne om gasproduktionen. Ifølge Michael Friis Jørgensen skal oplysningerne også ses delvist som et partsindlæg i diskussionen om skatteforholdene på grund af blandt andet en lavere oliepris og en ændret risiko i Nordsøen.

- Nu starter Mærsk nok diskussionen om skatteforholdene. Skal der ske investeringer i Nordsøen med de nuværende usikkerheder i forhold til priserne, så skal der ske noget. De nuværende skatteaftaler vil næsten forhindre, at der er et stort nok afkast i forhold til den risiko, man tager. Man skal se meddelelsen i en vis relation til, at Mærsk vil råbe de danske politikere op, siger han.Mærsk oplyste i pressemeddelelsen, at grundlaget for en endelig beslutning må være på plads ved udgangen af 2016. Ifølge aktiestrategen er det et klogt at skabe et pusterum, før den endelige beslutning tages.

- Mærsk giver sig selv et pusterum hvor ting som prisen, investeringer og skatteaftaler skal vurderes, før man træffer en endelig beslutning. Der skal blandt andet nogle bedre aftaler med den danske stat til for at skabe et bedre afkast på den risiko, man tager, siger Michael Friis Jørgensen.

/ritzau/FINANS