Aktiesalg røber rekordlav DONG-værdi

Værdien af DONG Energy er under halvdelen af, hvad man forventede at opnå på en børsnotering i 2008.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energys tredjestørste aktionær, Syd Energi, har solgt halvdelen af sine aktier i DONG Energy. Aktieposten på 3,5 procent af DONG Energy sælges efter en pris, der er fastsat i aktionæroverenskomsten, og det betyder, at Syd Energi kun får omkring 1,2 milliarder kroner for aktieposten svarende til en værdi af hele DONG Energy på blot 34 milliarder kroner.

Det er milevidt fra de omkring 70 milliarder kroner, som DONG Energy i sin tid mente at være værd i forbindelse med forberedelsen af en børsnotering i 2008.

Men en børsnotering har nu så lange udsigter, hvis den overhovedet nogensinde bliver til noget, at Syd Energi accepterer den lave pris for DONG-aktierne.

»I forbindelse med børsnoteringen var der bud på en fordobling af aktiernes værdi, og håbet om en børsnotering har været grunden til, at vi hang på så længe. Det er uvist, om en børsnotering nogensinde bliver til noget, så nu sælger vi halvdelen. Det kan bruges til andre ting, der ser mere interessante ud nu, men vi er stadig med på en halv upside,« fortæller Niels Duedahl, administrerende direktør i Syd Energi, der nu blot kalder sig SE.

At staten nu øger sin ejerandel i DONG Energy er stik imod tidligere intentioner, hvor man har ønsket at nedbringe den statslige ejerandel. Alligevel har staten intet andet valg end at følge aktionæroverenskomsten, siger Peter Brixen, afdelingschef i Finansministeriet.

»Det er ikke et formål i sig selv for staten at øge ejerandelen i DONG Energy, men vi overholder selvfølgelig den aftale, der i sin tid blev indgået omkring DONG Energy.«

Peter Brixen ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt de 1,2 mia. kroner, staten nu må give for de 3,5 procent af DONG Energy, er en høj eller lav pris.

Hos SE er man dog overbevist om, at salget er en god forretning.

»Om vi beholder de resterende 3,5 procent af DONG afhænger af, hvilke mulighederne der byder sig, og hvordan DONGs økonomi udvikler sig. DONG er på en god rejse, men vi vil løbende vurdere, hvad der bedst kan betale sig,« siger Niels Duedahl.

Den næststørste aktionær i DONG Energy, det sjællandske energiselskab SEAS-NVE, oplyser, at de ingen aktuelle planer har om at sælge ud af aktieposten.